– Ibland är det kraftiga övertoner när det gäller rädslan för vindkraft. Prata istället med de som bor i anslutning till befintliga parker, säger Jan-Olov Johnson och Affe Gustavsson. Foto: Lena Liljeborg/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Vindkraftskämparna ger upp efter 15 resultatlösa år

Uppdaterad
Publicerad

Jan-Olov Johnson och Affe Gustavsson är vindkraftsveteraner som nu ger de upp efter drygt 15 års försök att etablera vindkraft i Norrköpings kommun.

Vindkraften byggs ut runt om i landet men Jan-Olov Johnson och Affe Gustavsson har efter drygt 15 års hårt pådrivande nått vägs ände.

– Det finns inte och har aldrig funnits något intresse från länsstyrelsen att medverka till vindkraft i Norrköping, säger Jan-Olov Johnson.

Glans norra udde, Kvillingeslätten, Vindpark Marviken, Vikbolandsvind... alla projekten har efter otaliga offentliga samråd, teknisk beskrivningar, fågel-, fauna- och miljöprövningar fått nej av Länsstyrelsen och till slut också av Mark- o Miljööverdomstolen.

För att få ytterligare fart, utreds nu att förändra det kommunala vetot.

– En reglering av det kommunala vetot tror jag är bra. Och skulle det vara så att kommunen har så kraftiga invändningar, då är nog inte den platsen lämplig, så jag tror att det går att kombinera ett begränsat kommunalt veto med vindkraft, säger Jan-Olov Johnson.

– Det är besvärligt när en kommun från att ha varit positiva får en ny politisk ledning som ändrar sig totalt. Men i Norrköping har kommunen varit mycket positiv och velat ha vindkraft. Så vi har inte haft de bekymren alls, säger Affe Gustvasson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet