Hiv-smittad 16-åring döms för sexbrott mot barn

Uppdaterad
Publicerad

Pojken åtalades för våldtäkt mot barn och försök till grov misshandel i två fall. Nu har domen kommit i Linköpings tingsrätt.

Den 16-årige pojken hade vid upprepade tillfällen under förra året vaginala och orala samlag med en flicka som var under 15 år. Det skedde samtidigt som han bär på hiv-smitta, vilket han inte talade om. Dessutom misskötte han medicineringen vilket höjde smittorisken.

Nu döms 16-åringen till ungdomsvård och 100 timmar ungdomstjänst för sexuellt utnyttjande av barn och försök till grov misshandel. Han ska också betala 15.000 kronor i skadestånd till flickan.

Rubricering mildrades

16-åringen åtalades från början för våldtäkt mot barn. Men då det framkom under rättegången att samlagen var frivilliga från flickans sida mildrades rubriceringen.

Tingsrätten bedömer att 16-åringen inte hade någon avsikt att smitta flickan med hiv, men att han varit likgiltig inför risken. Därmed döms han för försök till grov misshandel.

Frias för ett andra fall

Enligt åtalet misstänktes 16-åringen även för att ha genomfört oskyddat oralt samlag med en annan flicka som även hon var under 15 år. Då han nekat till det och vare sig målsägande eller vittnen har kunnat ange någon tidpunkt för när det inträffat, frias 16-åringen från de åtalspunkterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer