Delad bild. Till vänster: ett monument i stadsmiljö i Pyongyang. Till höger: en person på en arena som vinkar till kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Artur Avanesov tog sig in i det stängda Nordkorea för att delta i ett maratonlopp. Hör honom berätta och se hans egna bilder från landet i klippet. Foto: Artur Avanesov/privat

Arturs väg in i slutna Nordkorea – sprang maraton

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha varit helt stängt i flera år öppnade Nordkorea i början av året upp igen för en liten skara internationella turister. Artur Avanesov, 23, år från Boxholm var en av dem som tog sig in i landet – för att delta i ett maraton.

Det var i mars som Artur Avanesov sålde sin bil och köpte en biljett till Kina med målet att ta sig in i Nordkorea, diktaturen som styrs av Kim Jong-un och är ett av världens mest slutna länder.

– Det var bestämt att jag skulle åka in i landet den 6 mars. Men 5 mars ringde min guide och sa 'jag har dåliga nyheter. De har stängt gränsen igen', säger Artur Avanesov som då var fast i Kina.

Kom in med atletvisum

Då såg han att det anordnades ett maraton i den Nordkoreanska huvudstaden Pyongyang. Ett deltagande i springloppet blev Artur Avanesovs väg in i landet – på ett atletvisum.

– Jag sa till dem att jag inte var en atlet och att jag inte sprungit maraton tidigare – på sin höjd har jag spelat fotboll i division 6. Men de sa att det var lugnt och någon vecka senare var jag på plats i Pyongyang, säger han.

Väl inne i landet reste han tillsammans med ett gäng andra som skulle delta i Pyongyang International Marathon – under strikt uppsyn av guider. Majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck. Hjälporganisationer har vid upprepade tillfällen rapporterat om svält i landet.

Var det tydligt att ni blev visade en tillrättalagd bild, eller hur kändes det?

– Allt var planerat, men man fick se lite av verkligheten. Lite glimtar av sanningen.

Artur fick åka ut en timme utanför staden.

– Det var ändå ganska nära Pyongyang och då var det som natt och dag. Trots att det var nära huvudstaden var det jättestor skillnad, det var nedfallna lerhus i princip.

”Visste vem Truls var”

Under sitt besök fick han kontakt med ett par Nordkoreaner – och han berättar att Sverige stod högt i kurs.

– De visste vem Truls Möregårdh är och man kunde sjunga ABBA på karaoken på hotellet. Sverige gick in med mycket pengar i Nordkorea innan man visste hur slutet landet skulle bli och det verkar som att nordkoreanerna fortfarande kommer ihåg det, säger Artur Avanesov.

Se Arturs egna bilder från Nordkorea i klippet ovan och hör i intervjun hur det gick i loppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.