Den åtalade 15-åringen och den AK 47 som skulle användas för att mörda 26-åringen i Norrköping. Foto: Polisens förundersökning

16-åring lejde 15-åring till mord i Norrköping och på Öland

Uppdaterad
Publicerad

En 15-åring från Kalmar fick i uppdrag att mörda två personer – en 25-åring bosatt på Öland och en 26-årig Norrköpingsbo. Nu åtalas 15-åringen och den 16-årige uppdragsgivaren och tre andra vid Norrköpings tingsrätt för mordplanerna.

15-åringen åtalas tillsammans med en 25-årig kvinna från Norrköping för förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Kvinnan står också åtalad för involverande av underårig i brottslighet och ringa narkotikabrott.

Den 26-årige man som var måltavlan skulle enligt åtalet skjutas ihjäl av 15-åringen med en automatkarbin inne på Mirum Galleria i stadsdelen Hageby den 6 januari.

Våldsvågen i Norrköping

Den 4 mars skedde sedan en skjutning på gallerian där 26-åringen skadades. För de skotten sitter en 18-åring häktad.

– I det ärendet börjar vi närma oss åtal, säger kammaråklagare Thomas Ramstedt.

16-årig mordbeställare

I samband med att 15-åringen greps i Norrköping avslöjades mordplanerna riktade mot 25-åringen på Öland och att en 16-åring bosatt i Malmö kunde misstänkas vara den som beställt båda morden.

För planerna på Öland är ytterligare två personer åtalade för stämpling till mord – en 17-årig pojke och en 23-årig kvinna, bägge från Kalmar.

Bevis i chattar

Till stöd för åtalen har åklagarna Thomas Ramstedt och Christina Hildebrand förutom en rad fysiska bevis också filmer och en stor mängd chattar från de inblandades telefoner. Samtliga inblandade förnekar brott.

Vad var det som gjorde att 15-åringen kunde gripas?

– Det var en person i hans närhet som hörde av sig till polisen, säger Christina Hildebrand.

– Och det var avgörande information som i kombination med andra uppgifter gjorde att det blev ett mer akut ingripande av polisen, säger Thomas Ramstedt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den 4 mars blev 26-åringen skadad vid en skjutning i Mirum Galleria. En 18-åring sitter häktad för det mordförsöket. Foto: Ulf Wigh

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Norrköping

Mer i ämnet