Bild på vapnet som 17-åringen påträffades med från polisens förundersökningsprotokoll. Foto: Polisen

17-åring hanterade mordvapen – döms för grovt vapenbrott

Publicerad

En 17-årig kille döms för grovt vapenbrott till ungdomsövervakning i sju månader – det efter att ha påträffats med ett vapen som troligtvis använts vid två tidigare skjutningar i Skäggetorp.

Det var i maj tidigare i år som 17-åringen påträffades med en modifierad start/signalpistol i centrala Linköping.  Enligt NFC, nationellt forensiskt centrum, var vapnet modifierat så att det kunde avfyra skarp ammunition.

Användes vid mord

Resultatet av den tekniska utredningen talar dessutom starkt för att pistolen använts vid två skjutningar som ägde rum i slutet av december 2021 i Skäggetorp. Vid en av skjutningarna sköts en tidigare medlem inom det kriminella gänget X-team till döds.

Skjutvapenvåldet i Linköping

17-åringen har hela tiden förnekat brott och menat att han inte visste att pistolen var riktig. Han har också uppgett att han fått i uppdrag att leverera pistolen av en person han kände tacksamhetsskuld till.

Linköpings tingsrätt dömer 17-åringen till grovt vapenbrott till ungdomsövervakning i sju månader.

Ungdomsövervakning:

• Ungdomsövervakning innebär en nära samverkan mellan frivården och socialtjänsten i den dömdes hemkommun.

• När domen fått laga kraft påbörjas en verkställighetsplanering, som ska ta hänsyn till riskfaktorer, skyddsfaktorer och den dömdes sociala situation och personliga förhållanden.

• Eventuell vård, utredning eller andra insatser som socialtjänsten har planerat, ska kunna genomföras under övervakningstiden.

• Verkställighetsplanen innehåller tre obligatoriska föreskrifter:

  • En skyldighet att regelbundet träffa en särskild koordinator inom frivården.
  • Förbud mot att använda alkohol, narkotika och vissa andra hälsofarliga medel. 
  • Förbud att lämna bostaden på helgkvällar och helgnätter.

Källa: Kriminalvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Mer i ämnet