De lokala förhandlingarna mellan Arla och facket rörande Visby mejeri blev klara på fredagen. I samband med detta informerades berörd personal.
17 livsmedelsarbetare och två tjänstemän kommer att få sluta. Vad gäller tjänstemännen handlar det dock om naturliga avgångar i form av pensioneringar.
– Det är klart att en del var medvetna om det. Det är LAS som gäller i högsta grad och för en del var det ingen större skräll, men för en del som jobbat länge var det jobbigt, säger mejerichefen Göran Nährström till Östnytt.
Produktion flyttas
De övertaliga tjänsterna har sin bakgrund i det strukturpaket som det bondeägda mejeriföretaget gick ut och informerade om i oktober. Det slutgiltiga beslutet om att anta paketet antogs i måndags.
Syftet är att effektivisera produktionen i Sverige.
För Visbys del innebär beslutet att man framöver endast ska tillverka mjölkpulver, samt mjölk och vispgrädde för den gotländska marknaden.
Produktionen av filprodukter och smör, samt kyllager, flyttas till Kallhäll i Stockholm respektive Götene.
– Gotland är vårt mest komplexa mejeri där man har väldigt många olika produktioner. Nu renodlar vi dem, säger Claes Henriksson, presschef Arla, till Östnytt.
”Aldrig roligt”
Uppsägningarna i Visby gäller från och med första december, men när personalen sedan går beror på respektives uppsägningstid.
– Jag tycker att vi har haft en bra dialog med de fackliga representanterna. Det här är aldrig roligt att göra, men det är nödvändigt. Vi ska stötta de som måste lämna så mycket vi kan, säger Göran Nährström.
Förändringarna i produktionen på Gotland kommer att äga rum under första och andra kvartalet nästa år.
Arla har i dag tolv mejerier i Sverige, bland annat i Linköping. Totalt berörs sex mejerier av det nya strukturpaketet, varav två – Göteborg och Skövde – kommer att läggas ner.
Samtidigt öppnar Arla Europas största cottage cheese-anläggning i Falkenberg.