Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En övervakningskamera fångade händelserna inne på banken. Efter rånet följde en intensiv polisjakt där två poliser sköts till döds vid en vägspärr i Malexander. Foto: TT Nyhetbyrån

Polismorden i Malexander – det hände

Uppdaterad
Publicerad

Den 28:e maj 1999 skjuts två poliser till döds med sina egna tjänstevapen. Malexandermorden kom att förändra Sverige, svensk polis och kriminalvårdens sätt att bevilja permissioner. Idag är det 20 år sedan, men vad var det som hände egentligen?

Morden förändrade polisen

Visa
  • Polismorden tydliggjorde behovet av både en fungerande radiokommunikation och en enhetlig taktik för poliser i hela landet – Olle Borén och Robert Karlström visste inte att rånarna stannat flyktbilen två gånger för att skjuta mot en av deras kolleger.
  • Numera för kommunikationscentraler ut viktig information direkt och alla poliser utbildas i bastaktik där man bland annat förbereds på hur man hanterar grovt våld och hur man ska tänka före eventuella ingripanden.
  • Även kriminalvården förändrades sedan det framkommit att Tony Olsson beviljats 65 permissioner under en femmånadersperiod för att delta i ett teaterprojekt. 1999 beviljade Kriminalvården 53 000 permissioner. Två år senare beviljades 29 000 permissioner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polismorden i Malexander

Mer i ämnet