Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Rånarna öppnade eld mot polisen Kenneth Eklund

Uppdaterad
Publicerad

Den 28 maj för 20 år sedan kliver Andreas Axelsson och Jackie Arklöv in med dragna vapen på Östgöta Enskilda bank i Kisa.

Utanför håller Tony Olsson vakt med en k-pist i handen.

När rånarna sedan flyr med över 2,5 miljoner kronor i byte så följer närpolisen Kenneth Eklund efter.

Rånarna uppmärksammar att Kenneth Eklund kör efter dem så de stannar på vägen och öppnar eld mot polisen. Efter det fortsätter rånarna flykten.

Kenneth Eklund träffas dock inte och jakten fortsätter. Vid nästa stopp beskjuts polisbilen på nytt och Kenneth Eklund kastar sig ur fordonet för att gömma sig i ett kärr. Rånarna kastar också två handgranater mot bilen.

Polismorden i Malexander

”Minnesbilder från Malexander som aldrig försvinner”

Vi träffar före detta närpolisen Kenneth Eklund nu 20 år senare. Han minns dagen väl.

– Det är ju minnesbilder som aldrig försvinner och det känns skit för min del. Varje år när man kommer in i maj månad så kommer tankarna tillbaka, säger Kenneth Eklund.

Hör i klippet ovanför när han berättar om den dramatiska dagen då två poliser mördades i samband med rånet. En längre intervju hittar du i klippet här nedanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polismorden i Malexander

Mer i ämnet