Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför sprängs det mycket i år – hör kriminologen David Sausdal om varför gängen väljer sprängning som kriminell metod. Foto: Ulf Wigh/Johan Persson

2023 kan bli rekordår för sprängningar

Uppdaterad
Publicerad

Redan i mitten av augusti hade 109 sprängningar inträffat i år. Om utvecklingen fortsätter i samma takt finns en risk att rekordet från 2019 med 133 sprängningar slås.

2023 fick en dyster inledning när det gäller sprängningar när våldsvågen i Stockholm slog till. Sedan dess har det sprängts på flera håll i Sverige, bland annat nu i veckan med explosioner i både Göteborg och Nyköping.

Men även Östergötland har drabbats av flera sprängningar senaste tiden.

Våldsvågen i Norrköping

Det handlar till exempel om en explosion i Söderköping riktat mot ett bostadshus, en sprängning utanför en restaurang i Skäggetorp centrum och flera sprängningar i Norrköping – senast en detonation utanför en port i centrala staden.

Kriminologen: Därför sprängs det

David Sausdal är kriminolog vid Lunds universitet. Enligt honom är det inte ovanligt att en viss kriminell metod lätt sprids inom ett land eller en stadsdel.

– Att man har många sprängningar är också en konsekvens av att man har mycket gängkriminalitet, säger han till SVT Nyheter Öst.

Han beskriver ökningen av sprängingar som en tragedi.

– Jag vet såklart att det låter fel att säga att det är ”bättre” med sprängningar än dödskjutningar, särskilt när många oskyldiga drabbas – som nu senast i Norrköping. Ökningen och grovheten av sprängningarna är en tragedi. Punkt slut, säger David Sausdal och fortsätter:

– Den poäng jag vill få fram är dock att, generellt sett, händer de flesta sprängningar på tider och ställen där få määniskor berörs och få skadas. Och i min värld är det fortfarande en större tragedi när en människa dör än när till exempel en bil eller byggnad förstörs, säger han.

I klippet berättar David Saudal mer om sprängningarna i Sverige och vad ökningen kan bero på.

Sprängningar per år:

• 2018: 90

• 2019: 133

• 2020: 107

• 2021: 79

• 2022: 90

• 2023: 109 (Siffran gäller fram till den 15 augusti)

Siffrorna avser allmänfarlig ödeläggelse och kommer från polismyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Norrköping

Mer i ämnet