Övervakningsbild från en bensinmack i Helsingborg. Den 24-åriga kvinnan och en av de tidigare dömda männen på väg mot den hyrbil som sedan användes för kokainleveransen till Gotland. Foto: Polisens förundersökning

24-årig kvinna dömd – låg bakom kokainleverans till Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Nu har den 24-åriga kvinna som misstänkts för att ha planerat en leverans av kokain till Gotland förra sommaren dömts till fem års fängelse.

Det var strax efter midnatt fredagen den 7 juli förra året som två unga män – 18 och 19 år gamla – från Helsingborg anlände med färja till Gotland i en hyrbil och checkade in på ett centralt beläget hotell i Visby.

De greps tidigt morgonen därpå av polis på Cypressgatan med ett kilo kokain som låg gömt i bilen. 18-åringen dömdes sedan till sluten ungdomsvård i ett år och tio månader och 19-åringen till fängelse i fem år.

Flydde utomlands

Den nu dömda 24-åriga kvinnan efterlystes i slutet av juli, men lyckades hålla sig undan och fly utomlands. Den 12 januari kunde hon dock gripas på svensk mark.

Tingsrätten konstaterar i domen att den 24-åriga kvinnan ”visserligen inte själv förvarat och transporterat narkotikan”, men att det bevisats att hon deltagit i planeringen och ”att de åtgärder som hon vidtagit har varit nödvändiga för brottets genomförande”.

Kokainet som beslagtogs i Visby i somras var värt 900 000 kronor på gatan, enligt polisen. Foto: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.