Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kikki Liljeblad (S) kommunalråd vill se åtgärder när elever saknas efter sommarlovet. Foto: SVT/TT

24 barn saknas i Norrköpings skolor – kommunalråd vill se åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

24 barn kom inte tillbaka till skolan efter sommarlovet. Den siffran ska vara noll menar Norrköpings kommunalråd Kikki Liljeblad (S) som nu tagit initiativ till åtgärder.

 - Dels finns det de som fått skyddad identitet under sommaren och flyttat men där registret inte har hängt med. Men det finns också barn som är bortförda för att könsstympas, giftas bort eller pojkar som skickas på ”uppfostringsläger” för att de har blivit försvenskade, säger Kikki Liljeblad (S), kommunalråd med ansvar för utbildningsfrågor.

Förra året saknades 14 elever i Norrköpings kommun efter sommarlovet. En del kom tillbaka, andra inte.

– Vad jag har förstått kommer inte de flickor som gifts bort tillbaka, men flickorna som könsstympas och pojkarna som skickas på ”uppfostringsresor” kommer tillbaka och mår fruktansvärt dåligt, säger hon.

”Vill kunna utdöma vite”

Nu vill hon tillsammans med andra aktörer diskutera hur samverkan kan förbättras. Målet är att komma med ett förslag till beslut för att motverka att barn förs bort från Norrköpings skolor.

– Jag har en idé om att kommunen skulle kunna utdöma höga viten när barn olovligen är borta långa tider från skolan. Det finns de som är negativa till det och säger att det ändå inte kommer lösa något men jag vill i det här sammanhanget testa den idén och också höra andras kloka idéer.

Vilka andra aktörer skulle kunna vara intressanta att samverka med?

– Jag tänker brett i civilsamhället, idrottsföreningar, polis och kanske några myndigheter, säger Kikki Liljeblad (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet