Bilderna är från rättegången i Linköpings tingsrätt. Foto: SVT/TT Nyhetsbyrå

34-åringens advokat vill pröva Ljungsbrofallet på nytt

Uppdaterad
Publicerad

34-åringen som dömdes till livstids fängelse för dubbelmordet i Ljungsbro utanför Linköping är felaktigt dömd. Det menar mannens advokat, som nu har lämnat in en överklagandeskrift till Högsta domstolen.

34-åringens advokat anser att det finns frågetecken kring tingsrättens och hovrättens bedömningar av mannens psykiska tillstånd och menar att det är principiellt viktigt att även Högsta domstolen prövar fallet.

Självförvållat

Socialstyrelsens rättsliga råd slog fast att 34-åringen vid tiden för gärningarna befann sig i ett självförvållat drogutlöst psykosnära tillstånd och var medveten om sitt handlande, vilket innebar att han kunde dömas till fängelse.

Allt om dubbelmordet i Ljungsbro

”Om NN:s psykos/allvarliga psykiska störning utlösts av cannabis rus är det avgörande om han kunnat förutse den reaktion som följde av att han rökt cannabis för att psykosen/allvarliga psykiska störningen ska anses som självförvållad”, skriver advokaten Pia Engström Lindgren i sin kompletterande utveckling av talan.

Förstod inte

Hon skriver vidare att 34-åringen missbrukat cannabis sedan tidiga tonåren och att drogen tidigare alltid haft en lugnande effekt på hans sinnesstämning.

Även under rättegången i Linköpings tingsrätt hävdade försvaret att det inte går att utesluta att 34-åringen inte hade förmåga att förstå innebörden av sitt eget handlade och att han därför inte borde dömas för mord.

Det var i november förra året som 34-åringen attackerade och slog ihjäl en 15-årig pojke och en 57-årig kvinna i Ljungsbro utanför Linköping.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allt om dubbelmordet i Ljungsbro

Mer i ämnet