Arkivbild. En 8-årig pojke och en 56-årig kvinna knivmördas i Linköping 19 oktober 2004. Foto: Lasse Hejdenberg/TT

37-åring åtalas för dubbelmordet

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Nyqvist, 37, som har erkänt dubbelmordet i Linköping för snart 16 år sedan åtalas för två fall av mord. Enligt stämningsansökan har brottsoffren valts slumpmässigt och gärningarna begåtts med uppsåt. Samtidigt har han i förhör uppgett att han kände ett ”tvång att döda” och att det ”lättade hans ångest”.

Åklagarens presskonferens om dubbelmordet i Linköping

Pinnat inlägg

Daniel Nyqvist, 37, som har erkänt dubbelmordet i Linköping för 16 år sedan åtalas för två fall av mord.

Klockan 11.15 i dag håller Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten en pressträff med anledning av åtalet. SVT Nyheter kommer att sända och rapportera direkt från pressträffen.

Under en husrannsakan har man tittat på internetaktiviteten hos den åtalade.

Då hittades inte så mycket av intresse, enligt kammaråklagare Britt-Louise Viklund. Men man ser att mannen åtminstone en gång har varit inne och läst en artikel om dubbelmordet.

- Det är det enda vi kan se som har koppling till det här. Jag tror det var en artikel från 2005, säger Britt-Louise Viklund.

Föräldrarna var på sitt jobb och brodern hade flyttat hemifrån, när Daniel Nyqvist åkte hem till föräldrahemmet efter gärningarna.

En reporter frågar om ingen på McDonalds reagerade eller kontaktade polisen, när Daniel Nyqvist gick in på restaurangen för att tvätta händerna.

Polisen blev inte kontaktad av någon som sett honom där. Han hade en mindre skada på handen och var blodig på händerna. Han hade mörka kläder och det är oklart hur synligt eventuellt blod på kläderna var.

De ungdomsvänner som förhörts säger att hans beteende började bli mer påtagligt undvikande ungefär i gymnasieåldern.

- Men exakt när han började känna av det dåliga måendet som ledde fram till morden har han själv inte riktigt kunna säga, säger Britt-Louise Viklund.

En reporter frågar om den åtalade medvetet har hållit sig hemma och isolerad, för att inte bli upptäckt.

- Inte på grund av att han velat dölja brottet, så har jag inte uppfattat det, säger Britt-Louise Viklund.

Det är snarare hans psykiatriska diagnos som är orsaken till att han hållit sig isolerad och haft få sociala kontakter, säger Britt-Louise Viklund.

En reporter frågar om Daniel Nyqvist har uttryckt ånger över gärningen.

- Han har berättat om händelseförloppet. Han säger att han kände lättnad av att få göra det som han såg i de inre bilderna. Sedan har han mått bättre. Ungefär så har han uttryckt det, säger Henry Jansén, utredare vid grova brottsgruppen.

- Det har genomförts fyra förhör med den tilltalade. Det har skett på ett lugnt och stillsamt sätt. Den tilltalade har svarat på de frågor som ställts, säger Henry Jansén, utredare vid grova brottsgruppen.

- Det har gjorts en stor rättsmedicinsk undersökning av den åtalade, säger Henry Jansén, utredare vid grova brottsgruppen

Många förhör har gjorts med bland annat vittnen och människor som bott och rört sig i området, berättar Henry Jansén.

Han berättar om hur polisen fick möjlighet att köra dna från brottsplatsen mot kommersiella släktforskardatabaser.

- Vi fick in ett avgörande tips i början av året, säger kommissarie Jan Staaf.

Dubbelmordet i Linköping 2004 är Sveriges näst största polisutredning någonsin. I 16 år levde den nu misstänkte mannen under radarn. I juni tidigare i år erkände han dådet – efter att polisen använt sig av en banbrytande ny DNA-teknik.

Nu har den misstänkte gärningsmannen Daniel Nyqvist, 37, åtalats för två fall av mord.

Daniel Nyqvist har erkänt morden. Foto: Polisens förundersökning

Enligt stämningsansökan, som lämnades in till Linköpings tingsrätt på onsdagen, angrep han Mohamad Ammouri, 8, med en kniv bakifrån på Åsgatan i Linköping den 19 oktober 2004. Därefter attackerade han Anna-Lena Svenson, 56, med ett flertal knivhugg.

Enligt åklagaren var offren för Daniel Nyqvist okända och slumpvis utvalda. Detta styrks bland annat genom förhör med Hassan Amouris pappa och Anna-Lena Svensons make, som båda uppger att deras familjer ”saknat kännedom och kontakter” med den nu mordåtalade 37-åringen. Även Daniel Nyqvists bror uppger att offren valts ut slumpmässigt.

Ett stort antal vittnen har förhörts under utredningens gång. Flera av dem uppger att de har sett själva dådet, andra har gjort iakttagelser av flykten. Samtliga styrker att Daniel Nyqvist är gärningsmannen, enligt åtalet.

Bland bevisningen åberopas även utdrag från tidningen Expressen som, enligt stämningsansökan, styrker att 37-åringen visat intresse för morden.

Enligt ett häktningsprotokoll från juni, som blev offentligt under onsdagen, har den mordåtalade 37-åringen uppgett i förhör att han ”på grund av tvång ville döda, och att det han gjorde lättade hans ångest”. Något som Dagens Juridik var först att berätta om.

I polisförhör berättar 37-åringen själv om händelseförloppet:

– Det gick som på automatik, säger han.

Kommer inte dömas till fängelse

Enligt ett utlåtande från Rättsmedicinalverket (RMV) lider mannen av en allvarlig psykisk störning – och det anses han även ha gjort vid gärningstillfället – vilket innebär att han inte kommer att kunna dömas till fängelse. Det som blir aktuellt för mannen om han döms är rättspsykiatrisk vård.

Förhören med 37-åringen, som erkänner brott, beskriver kriminalinspektör Henry Jansén som lugna.

– Vi har hört honom sammanlagt vid fyra tillfällen. Han har berättat, vad vi förstår, det han minns från händelsen. Eftersom det är snart 16 år sedan är det förståeligt om han inte kommer ihåg alla detaljer.

Han bedömer mannens förklaring till brottet som trovärdig.

– Det han berättar överensstämmer med vad vi utgår från har hänt. Och all teknisk bevisning tyder på att han i förhören har talat sanning om vad han kommer ihåg.

Sänder direkt

I samband med att åtal väcks har Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten kallat till pressträff under onsdagen med start klockan 11.15.

SVT Nyheter rapporterar direkt från pressträffen där Britt-Louise Viklund, kammaråklagare, Jan Staaf, kommissarie och Henry Jansén, utredare grova brottsgruppen, deltar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Linköping

Mer i ämnet