Åsgatan i Linköping 2004. Fem pojkar sörjer vid minnesplatsen där. Foto: TT

Linköpings trauma: Dubbelmördaren höll sig undan polisen i 16 år

Uppdaterad
Publicerad

Dubbelmordet i Linköping 2004 är Sveriges näst största polisutredning någonsin. I 16 år levde den nu misstänkte mannen under radarn. I juni tidigare i år erkände han dådet – efter att polisen använt sig av en banbrytande ny teknik. Under onsdagen åtalas han för mord.

Det var en tidig oktobermorgon år 2004 som den åttaårige pojken Mohamad Ammori var på väg till skolan i centrala Linköping. På Åsgatan attackerades han brutalt av en okänd man, beväpnad med kniv.

Troligen kom den 56-åriga språkläraren Anna-Lena Svensson till pojkens undsättning – och blev även hon nedhuggen, av den då okända mannen. På platsen lämnar mannen kniven och spår i form av blod och hårstrån. Mannens blodiga mössa hittas senare i ett tidningsställ på Djurgårdsgatan. Efter mordet försvann gärningsmannen helt under radarn.

Dubbelmordet i Linköping

Sveriges näst mest omfattande utredning

Händelsen drog igång det som skulle bli Sveriges näst mest omfattande polisutredning, efter utredningen av Palmemordet. I 16 år gäckade gärningsmannen polisen. Totalt har polisen hållit 7 000 förhör i ärendet och man har tagit emot 13 000 tips. Sammantaget har utredningen resulterat i 40 000 dokument och sammanlagt har 5 000 personer dna-topsats i jakten på mördaren.

Polisen har hela tiden haft tillgång till gärningsmannens dna-profil. Genom den har man tidigare konstaterat att gärningsmannen var från Nordeuropa, har mellanblont hår och att han brukade nikotin.

Men det skulle dröja 16 år innan man fick en dna-match på spåren från brottsplatsen och en misstänkt person.

Fick tips i januari

Den 13 januari i år fick polisen ett tips om en man. Tipsaren var bekant med personen från barndomen och berättade att barndomsvännen hade ett stort intresse för knivar. Mannen kallades till topsning, men dök inte upp.

Det skulle dröja till den 9 juni 2020 innan samma person med säkerhet kunde knytas till mordet. Och då med hjälp av banbrytande dna-teknik.

Polisen körde dna från brottsplatsen mot kommersiella släktforskningsregister – och fick napp, fast på en avlägsen släkting. Här tog polisen hjälp av släktforskaren Peter Sjölund för att få fast dubbelmördaren. Han berättar om vad hans metod kan bidra med:

 – Polisens tester kan tydligt visa att den här personen är samma som det här spåret, men vi behöver inte ens ha en person. Det behöver inte ens vara nära släktingar, det kan vara bryllingar eller släkt från många generationer. Och då kan vi med hjälp av dem ringa in den här personen fast vi inte har den här personens dna från början, säger han till SVT.

Efter att ha kört dna i kommersiella databaser återstod till slut bara några få potentiella gärningsmän. Den 9 juni greps två bröder av polisen och togs in för topsning. Den yngre broderns test visade på en 100 procentig matchning med gärningsmannens spår från brottsplatsen. Samma dag erkände den 37-årige mannen, Daniel Nyqvist, dubbelmordet i Linköping.

Ett stilla liv

Daniel Nyqvist har erkänt morden.

Väldigt lite är känt om vad Daniel Nyqvist gjort de 16 åren efter dubbelmordet. Enligt polisen har han levt ett stilla liv under radarn. Han förekommer inte i några andra brottsutredningar, är ostraffad, har inga skulder och det finns inte ett spår av honom på sociala medier.

Enligt polisen ska han ha tillbringat sin tid framför datorspel i sin lägenhet i södra Linköping.

Motivet till varför mannen mördade Mohamad Ammori och Anna-Lena Svensson den där morgonen i oktober 2004 är fortfarande okänt. Idag, onsdag, väcks åtal mot mannen , men enligt den rättspsykiatriska undersökningen är fängelsestraff inte aktuellt eftersom han led av en allvarlig psykisk störning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Linköping

Mer i ämnet