Nya dna-metoden: ”Större än fingeravtrycken”

Uppdaterad
Publicerad

”Större än fingeravtrycket”. Så beskriver Peter Sjölund den metoden som nu möjliggjort att man hittat en misstänkt mördare i en av Sveriges största mordutredningar efter 16 år.

Peter Sjölund, släktforskare och dna-expert, har tillsammans med polisen i Linköping gjort det möjligt att ringa in den misstänkte mördaren med hjälp av en ny effektiv metod, som bygger på släktdatabaser.

– Polisens tester, de testar 15 markörer i dna:et medan vi testar 700 000 markörer, så det är otroligt mycket mer kraftfullt, säger Sjölund i onsdagens Aktuellt.

Misstänkts dna behövs inte

Normalt sett, med den teknik som polisen i Sverige använder, behövs en misstänkts dna för att kunna matcha med ett spår på en brottsplats. Men med hjälp av den metod man använt i Linköping i dubbelmords-fallet så lyckades man ringa in den misstänkte utan att först ha dennes dna.

Peter Sjölund förklarar:

– Polisens tester kan tydligt visa att den här personen är samma som det här spåret,  men vi behöver inte ens ha en person.

Det behöver inte ens vara nära släktingar, det kan vara bryllingar eller släkt från många generationer. Och då kan vi med hjälp av dem ringa in den här personen fast vi inte har den här personens dna från början.

”En jätterevolution”

Att man nu med hjälp av den här metoden där man använder sig av stora databaser, som normalt används till släktforskning, kan hitta en mördare i ett av Sveriges mest omtalade mordfall, det är bara början. 

–  Det här är större än fingeravtrycket, en jätterevolution verkligen. Det här är ett pilotprojekt men jag ser att det här kan bli en standardmetod som kan lösa allt fler svårlösta brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.