”I åratal har lösningen varit en dna-träff bort”

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern har erkänt det 16 år gamla dubbelmordet i Linköping. Efter en stor och utdragen utredning var det till slut en dna-träff i ett släktforskningsregister som ledde polisen till den misstänkte gärningspersonen.

Den 19 oktober 2004 attackerades den 8-årige Mohammed Ammouri och språkläraren Anna-Lena Svensson i centrala Linköping av en knivman. Både offren dog från sina skador. 16 år senare grips en man misstänkt för dubbelmordet. Nu har han erkänt dådet, uppger hans advokat för SVT.

”Hittade mössa och kniv”

Gripandet kommer efter att polisen använt sig av kommersiella släktforskningsregister för att få fram en dna-träff. Lars Olof Lampers, redaktör på Veckans Brott, kommenterar dådet i SVT Nyheters direktsändning:

Dubbelmordet i Linköping

– Polisen har haft dna på gärningspersonen från start. I samband med mordet hittade man en mössa och en kniv, och på båda fanns den här personens dna.

Väntade på dna-träff

Först 2019 fick polisen möjlighet att utvidga sökningen till kommersiella dna-register – som bland annat används av släktforskare. Dessa register byggs upp frivilligt över hela världen – och först då fick polisen en matchning med det dna de hade från mössan och kniven.

– Man har länge gått och väntat på den här träffen. I åratal har lösningen varit en dna-träff bort, men han har aldrig funnits i de reguljära registren, säger Lampers.

Blir allt vanligare

Att polisen får utökade möjligheter att söka i dna-register blir allt vanligare, och det har bland annat lett till att man fann den så kallade Billdalsmannen. 24 år efter att han våldtog en 8-årig flicka lyckades polisen lokalisera hans nära släktingar via ett dna-register. I maj 2019 dömdes mannen till sex års fängelse.

– Det här är något som kommer mer och mer, och det har delvis revolutionerat brottsutredandet, säger Lars Olof Lampers.

Bakgrund: Dubbelmordet i Linköping

Klockan är straxt före åtta den 19 oktober 2004. Gatubelysningen på Åsgatan i Linköping har precis släckts när en åttaårig pojke kommer gående på väg till skolan.

Plötsligt blir han knivhuggen bakifrån med stor kraft ett stort antal gånger. Han dör där, på marken.

En 56-årig kvinna är på väg till jobbet och blir även hon attackerad – våldsamt och med många hugg. Sedan släpper gärningsmannen kniven och går därifrån, förmodligen via en mindre gata och sedan över den ganska hårt trafikerade Djurgårdsgatan.

En teori är att mannen vänder in i parken till Trädgårdsföreningen, går mellan några hyreshus och sedan korsar Djurgårdsgatan igen, längre ner. Där, i ett tidningsställ utanför Ica, hittas senare hans blodiga mössa och blodiga fingeravtryck. Förmodligen trodde mördaren att han slängde sakerna i en papperskorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Linköping

Mer i ämnet