Foto: SVT

Släktforskaren från Älandsbro hjälpte polisen att lösa dubbelmordet i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av dna-teknik och släktforskning har det tidigare olösta dubbelmordet i Linköping 2004 nu kanske kunnat klaras upp.

Släktforskaren Peter Sjölund från Älandsbro norr om Härnösand har tillsammans med polisen lyckats få en matchning utifrån de dna-spår som säkrats på brottsplatserna.

– Vi har gjort precis som man brukar göra vid dna-släktforskning, men det här blev lite mer spännande, säger Peter Sjölund till Sveriges Radios P4 extra.

På morgonen den 19 oktober 2004 mördades en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna i Linköping. Morden förbryllade polisen; motiv tycktes saknas och det fanns inga kopplingar mellan de båda mordoffren.

Men eftersom dna säkrats både på den butterflykniv som använts och på en mössa som gärningsmannen burit fanns gott hopp om att kunna lösa mordet. Men åten har gått utan att polisen lyckats nå ett genombrott i utredningen.

Förrän nu.

Jobbat intensivt

Under tisdagsmorgonen anhölls en man i 40-årsåldern sedan hans dna visat sig stämma med det som hittats på brottsplatserna.

Den sista pusselbiten har polisen fått hjälp med – av en professionell släktforskare från Älandsbro.

Peter Sjölund har den senaste tiden jobbat intensivt tillsammans med polisen för att hitta en person som matchar med dna-fynden från dubbelmordet.

”Fantastiskt spännande”

– Fantastiskt spännande. Det kan vara lite obegripligt men jag måste alltså gå tillbaka till slutet av 1700-talet för att hitta någon som är rätt person på 1980-talet. Och det har jag gjort, säger Peter Sjölund till P4 extra.

Om man inte vet vem man letar efter och inte har nån som helst aning då kan man använda släktforskar-dna, fortsätter han.

– Det funkar som så att man laddar upp det här dna-spåret man har till en släktforskardatabas som finns, och så får man matchning mot ett antal personer som har ett liknande dna och då är de släkt på något sätt. Och då gäller det att komma på hur de här personerna är släkt med varandra, förklarar Peter Sjölund i P4 extra.

Vet var man ska börja

Om man forskar bakåt på dna-matchningarna hamnar man ofta ett par hundra år tillbaka i tiden och då börjar släkterna gå ihop.

– Då vet man varifrån man ska utgå. Och då börjar jag därifrån och forskar framåt, om deras barn, barnbarnoch så vidare. Och till slut hittar jag ett litet antal personer, som levde vid rätt tidpunkt och som bodde på rätt ställe och som är kandidater till att vara rätt person. Och efter en vända till kan man ha den person som kan vara aktuell för ett dna-test. Som i det här fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.