Gärningsmannen i dubbelmordet i Linköping 2004 lämnade flera dna-spår vid brottsplatsen, bland annat i form av hårstrån i en mössa. Till höger polisens fantombild av dubbelmördaren. Foto: TT/Polisen

Anhållna mannen har erkänt dubbelmordet i polisförhör

Uppdaterad
Publicerad

En man har anhållits för det 16 år gamla dubbelmordet i Linköping.

Mannen är i 37-årsåldern och greps i Linköping i morse. Under dagen har mannen topsats – och efter det stärktes misstankarna mot mannen som nu är på sannolika skäl misstänkt. Mannen erkänt brottet i polisförhör, enligt hans advokat

Mannen är misstänkt för morden på den då 8-årige Mohammed Ammouri och 56-åriga språkläraren Anna-Lena Svensson morgonen den 19 oktober 2004 på Åsgatan i Linköping. Mannen som anhållits för dubbelmordet i Linköping har erkänt i polisförhör.

Advokaten Johan Ritzer är utsedd till mannens försvarare och han bekräftar för SVT Nyheter Öst att mannen erkänner morden.

Dubbelmordet i Linköping

– Min klient erkänner att han dödat pojken och kvinnan. I övrigt vill jag inte gå in på övriga detaljer. Jag har fått yppandeförbud av åklagaren, säger han.

Stärkta misstankar

Enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten har misstankarna mot mannen stärkts under dagen. Han greps i morse strax före klockan 07.00 i sin bostad i Linköping. Enligt Åklagarmyndigheten gick gripandet lugnt till och genomfördes av regionala insatsstyrkan.

Mannen har under dagen DNA-topsats och Nationellt forensiskt centrum, NFC, har lämnat ett förhandsbesked om positiv träff på den anhållne. Åklagaren har därför valt att ändra misstankegraden till misstänkt på sannolika skäl. 

Åklagaren hoppas kunna ta ställning till häktningsfrågan under onsdagen. I samband med det ska man hålla en pressträff, enligt Åklagarmyndigheten.

Identifierades genom dna-register

Mannen som nu har anhållits kommer från Linköpingstrakten och identifierades via ett DNA-register för släktforskare.

”I ett pilotprojekt har polisen i Linköping anlitat släktforskare och använt släktforskningsdatabaser för att efterforska gärningsmannen. Under tisdagsmorgonen greps och anhölls en man såsom skäligen misstänkt för morden”, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

DNA-profilen från gärningsmannen skickades till inledningsvis två kommersiella dna-databaser – Gedmatch och Family tree. Den senare är en av de mest använda bland svenskar.

Genom sajten Gedmatch greps till exempel mannen som misstänks vara seriemördaren ”Golden State Killer” (Golden State-mördaren) 2018.

Kammaråklagare Britt-Louise Viklund i Linköping är nu förundersökningsledare i ärendet. Beslut om häktning måste fattas senast fredag kl 12.

Bakgrund: Dubbelmordet i Linköping

Klockan är straxt före åtta, den 19 oktober 2004, och gatubelysningen på Åsgatan i Linköping har precis släckts när en åttaårig pojke kommer gående, på väg till skolan.

Plötsligt blir han knivhuggen bakifrån, med stor kraft, ett stort antal gånger. Han dör där, på den blöta marken.

En 56-årig kvinna som är på väg till jobbet, blir även hon attackerad, våldsamt och med många hugg. Sedan släpper gärningsmannen kniven och går därifrån, förmodligen via en mindre gata och sedan över den på morgonen ganska hårt trafikerade Djurgårdsgatan. En teori är att han vänder in i parken, till Trädgårdsföreningen, går mellan några hyreshus och sedan korsar Djurgårdsgatan igen, längre ner. Där, i ett tidningsställ utanför Ica, hittas senare hans blodiga mössa och blodiga fingeravtryck. Förmodligen trodde mördaren att han slängde sakerna i en papperskorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Linköping

Mer i ämnet