Peter Sjölund prisas av Janne Vängmansällskapet för att med sitt kunnande avslöja ”hemligheter från forntid och nutid”. Foto: SVT

DNA-släktforskaren Peter Sjölund får pris

Publicerad

Hans kunskaper blev avgörande för att lösa dubbelmordet i Linköping för 16 år sedan. Peter Sjölund från Älandsbro har uppmärksammats även på hemmaplan och har fått pris av Janne Vängmansällskapet för sina kulturella gärningar.

Peter Sjölund, DNA släktforskare från Härnösand, är namnet på allas läppar efter att ha varit delaktig i att lösa dubbelmordet i Linköping. Redan i våras, i samband med Janne Vängmansällskapets årsmöte, meddelades att Peter Sjölund skulle få JR-Sundström-priset, som delas ut för kulturella insatser i sällskapets anda. Priset går företrädesvis till personer med koppling till Ångermanland.

Han får priset ”för att på ett banbrytande sätt ha förenat modern teknik med historiska dokument och på så sätt kunnat ge upplysning om vårt arv, vår kultur och hemligheter från både forntid och nutid.”

På grund av coronapandemin delas priset ut först till hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.