I klippet: kritik mot långa köer till för liten budget. HSB-föreningar i Östergötland har runt 30 ansökningar som väntar. Anders Stjärnberg är vd och berättar vad det innebär. – Det här är företag som är villiga att investera i lågkonjunktur, säger Anna Werner vd Svensk Solenergi. Foto: SVT/Svensk Solenergi

4 000 köar till solcellsstöd – hälften av företagen kan bli utan

Uppdaterad
Publicerad

Kön till statens solcellsstöd är lång. Tittar man bara på företag och organisationer så rör det sig om 4000 ansökningar. Samtidigt vill regeringen ta bort stödet till företag om ett år och därmed riskerar många att missa bidraget. Något solelsbranschen är mycket kritisk till i coronatider.

I slutet av november stod cirka 4 000 ansökningar från företag och olika typer organisationer i kö. Värdet av ansökningarna är runt 900 miljoner kronor

Räknar man in privatpersoner är det totalt 15 000 ansökningar i kö och det motsvarar 1,4 miljarder kronor, enligt Energimyndigheten.

– Jag tycket det vore en enkel sak för regeringen att se till att alla företag som står i kön får sina medel, eftersom det är viktigt med investeringar nu när det är lågkonjunktur, säger Anna Werner, vd för branschföreningen Svensk Solenergi.

I klippet: Om kritiken och vad som gäller när stödsystemet görs om nästa år för både företag och privatpersoner.

Fåordigt svar från regeringen

SVT Nyheter Öst har sökt energiminster Anders Ygeman (S) för att kommentera Svensk Solenergis kritik om att företagskön borde betas av med en större budget, men Ygeman har i en skriftlig kommentar hänvisat till liggande förslag. Han skriver dock att regeringen är medveten om att stödet varit populärt och att det finns ansökningar i kö.

Tidigare i höstas berättade han varför stödet fasas ut för företagen om ett år:

– Bakgrunden till det är att solceller nu är ekonomiskt lönsamma på marknaden, sa Anders Ygeman till SVT i oktober.

Sökstoppet permanent

Uppdatering: Den 17 december beslutade regeringen enligt förslaget. Det blev då också klart att sökstoppet till solcellsstödet från i juli blir kvar och att de företag som redan står i kö tilldelas 260 Mkr nästa år så långt det räcker.

Om statistiken och stödsystemet

Kösiffrorna kommer från Energimyndigheten och är uttagna den 23 november.

Uppgiften om HSBs ansökningar i Östergötland kommer från Länsstyrelsen den 23 oktober.

Ansökningar kan alltså ha beviljats efter dessa två datum.

De 4 000 ansökningarna i kön kommer mestadels från företag, men här finns även bl a myndigheter, föreningar och stiftelser (ej privatpersoner).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.