Yxan låg under ett bilsäte i Saaben och i en snusdosa låg det narkotikaklassade tabletter. Foto: Polisen

Var knarkpåverkad – körde på cykelbanor

Uppdaterad
Publicerad

En 41-årig man åtalas vid Linköpings tingsrätt för grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning, grovt rattfylleri och en rad andra brott.

Det var på söndagskvällen den 21 januari i år som mannen väckte en polispatrulls uppmärksamhet när han kom körande i en Saab 95 kombi på länsväg 636 i höjd med Alorp. Bilens bromsljus lyste konstant och patrullen beslöt sig för att göra en fordonskontroll.

41-åringen körde mot Sjögestad och sedan Rappestad. Vid Sålla kvarn svängde han höger mot Vikingstad och när han märkte att han hade polisen i hälarna så ökade han farten.

Poliserna ville i det läget få stopp på mannen och skriver i sin rapport att ”när vi tänder polisbilens blåljus så förstår vi att han inte tänker stanna”.

41-åringen körde sedan in i Vikingstad och färden fortsatte både på trottoarer och cykelbanor.

Prejades innan spikmattan

På Bankebergsvägen hade kollegor till den efterföljande polispatullen lagt ut en spikmatta, men strax före den lyckades man preja 41-åringen i Saaben.

Mannen greps och förutom att han saknade körkort så visade blodprover sedan att han varit påverkad av nitrazepam, alprazolam, amfetamin och cannabis under bilkörningen. Han hade också både yxa och kniv med sig i bilen, samt en mindre mängd narkotikaklassade läkemedel; 24 tabletter alprazolam, fem tabletter nitrazepam och två tabletter klonazepam.

Polisen uppskattar att biljakten pågick under cirka 15 minuter och att minst tre oskyddade trafikanter kom att utsättas för fara under den tiden.

41-åringen har erkänt olovlig körning och ringa narkotikabrott, i övrigt nekar han.

På Bankebergsvägen i Vikingstad slutade biljakten. Foto: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.