Detta är en genrebild och inte den skoluniform som avses användas på skolan. Foto: SVT

68 procent säger ja till skoluniform

Publicerad

Skolinspektionens nej till skoluniform på en skola i Norrköping har fått många att reagera. I SVT:s webbundersökning tycker majoriteten att bestämd klädsel ska vara tillåtet.

På frågan ”Borde skoluniform vara tillåtet?” har i skrivande stund över 6000 röster kommit in. 68 procent har svarat ja, 28 procent nej och 5 procent vet ej. Många har också kommenterat artiklarna via mejl och i sociala medier:

”Menar verkligen skolinspektionen att alla länder som har skoluniform har dålig värdegrund och är odemokratiska? Det finns ju många yrken i Sverige där de har uniform. Hur ser deras värdegrund ut?”

”Inga problem med skoluniform tycker min son som går på Nordic. Uniform är kanske lite att ta i, de har en ljusblå piké och egna svarta jeans/ byxor.”

”Och vad säger de som förespråkar skoluniform den dagen en religiös friskola vill ha slöja, kors eller buddamotiv på kläderna?”

”Jag röstar faktiskt på ja här oavsett vad man kan tycka om själva sakfrågan. Om barnen har samma kläder på sig blir det inget snack om mobbing för alla kanske inte har råd med märkeskläder o dyl. Då kanske man kan jobba med det som allt handlar om – själva skolarbetet.”

”Bra med skoluniform. Ingen jämförelse av märkeskläder eller tävlan. Ingen mobbning pga klädval i alla fall. Skulle barnen välja skola utomlands istället gäller nog ofta skoluniform. Varför så rädda för detta?”

”Finns det verkligen inte viktigare saker att fokusera på? Lärare som inte har auktoritet nog att hålla ordning. Mobbing, sexuella trakasserier etc är betydligt viktigare. Vill man inte ha uniform söker man till annan skola.”

”Personligen tycker jag att skoluniformen är toppen. Alla har samma så inga jämförelser om vem som har det senaste, coolaste och dyraste. Ingen tjafs på morgnarna om vad man ska ha på sig och så billigt jämfört med andra plagg. Andrahandsförsäljning i skolan regelbundet för typ 50 p eller 1 pund per plagg för de som kanske inte har så mycket att röra sig med eller bara helt enkelt vill ha lite backup i skolgarderoben. LOVE the school uniform.”

”Hade skoluniform på gymnasiet. Kanonbra då jag gick i en flickskola. Ingen mannekänguppvisning så långt ögat nådde. Suveränt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.