I Nordic International School i Norrköping använder man skoluniform. Foto: SVT

Skolinspektionen: Inte okej med skoluniform

Uppdaterad
Publicerad

Krav på skoluniform strider mot skollagen. Det menar Skolinspektionen och kräver att en skola i Norrköping ändrar reglerna.

Skolinspektionen beslutade i september om att genomföra en tillsyn vid friskolan Nordic International School Norrköping. Det efter en anmälan om att skolan har ordningsregler för vilka kläder eleverna ska ha på sig.

Enligt skolans vd Christine Karmfalk använder skolan specifika skolkläder för att förstärka den internationella profilen på skolan.

– Det finns nästan 4900 grundskolor i Sverige. Det finns en som tillhandahåller skoluniform. Det är ju inte dom som inte vill ha skoluniform som går här, säger hon.

Christine Karmfalk. Foto: SVT

– Jag tror att det är en liten chock för Sverige att någon kommer och gör något lite annorlunda. Svensk skola är inte van vid att man gör annorlunda, alla ska helst göra samma sak. Och så ska vi helst ha samma resultat. Jag gillar inte riktigt det, säger Christine Karmfalk.

Eleverna ska bestämma själva

Efter tillsynen gör Skolinspektionen bedömningen att skolan inte följer författningarnas krav avseende ordningsreglernas innehåll. De skriver:

”Verksamheten i skolan ska utgå från grundläggande demokratiska värderingar. Elevernas klädsel och utseende bör ses som ett individuellt uttryck som bestäms av eleverna själva. Hur man klär sig handlar om individens frihet och integritet. I både skollagen och läroplanen framgår att denna frihet är en del av den värdegrund som ska prägla skolans verksamhet.”

– Det vi har kommit fram till är att man i skolan inte kan ha särskilda ordningsregler som handlar om hur man klär sig, utan det är var och ens frihet att klä sig som man vill i en skola, säger Maria Sundqvist, avdelningschef på Skolinspektionen.

Skolinspektionen förelägger därför skolan att ändra sina ordningsregler. Beslutet går inte att överklaga.

Det är första gången som Skolinspektionen har granskat en skola angående skoluniformer.

Maria Sundqvist. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.