Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Agneta Frode Blomberg, planerings- och ekonomidirektör på Linköpings universitet tror att många förändringar i resvanor kommer att hålla i sig även efter pandemin. Foto: SVT

77 miljoner mindre i reskostnader för universitetet

Uppdaterad
Publicerad

När pandemin slog till försvann helt plötsligt stora utgifter för Linköpings universitet. Alla kostnader för resor och hotell minskade radikalt, men det är inte enbart av godo.

– Det är ju mycket verksamhet som inte blivit genomförd, säger Agneta Frode Blomberg, som är planerings- och ekonomidirektör vid Linköpings universitet, LiU.

De inställda resorna handlar bland annat om internationella forskningssamarbeten och konferenser. Till viss del kan man använda digitala lösningar och mötas via datorn, men allt går inte att ersätta med onlinemöten.

Bokslutet visar att kostnader knutna till resor minskar med totalt 77 miljoner kronor.

– De pengarna kommer vi att kunna använda senare år, säger Frode Blomberg.

Pandemin har troligtvis för alltid förändrat vårt beteende. Internationella resor kommer att återupptas, tror Frode Blomberg, men med kortare resor blir det annat. Exempelvis ett tretimmars möte i Stockholm kommer antagligen att hållas via datorn även när allt återgår till det normala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet