Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gun har en ny livskamrat – robothunden Roffe Foto: Patrik Widegren/SVT

84-åriga Gun har en ny livskamrat – robothunden Roffe

Uppdaterad
Publicerad

Sedan en tid tillbaka har elektroniska djur flyttat in på ett flertal boenden inom äldreomsorgen på Gotland. Bättre sömn och mer glädje i vardagen blev en stor skillnad för 84-åriga Gun Björkqvist som nu bor med robothunden Roffe.

– Jag tänkte när jag såg honom att ”det där det går inte”. För han pratade ju inte! Han satt bara tyst. Men sedan så fick vi igång rösten, och då gick det lättare. Då tänkte jag att ”honom kan man ju snacka med”, säger Gun och klappar Roffe på huvudet.

Gun Björkqvist, 84, bor nu med robothunden Roffe. Foto: Patrik Widegren/SVT

Botade sömnproblem

Gun har under längre tid haft problem med oro och sömnsvårigheter. Men det förändrades när Roffe kom.

– Gun är ganska nervös och har ångest. Hon tycker inte om att vara ensam. Mest har det varit på natten, hon har inte sovit många timmar förut. Men Roffe kom och hon bäddade ner honom bredvid sängen första natten. På morgonen efter så tänkte vi ”men var är Gun någonstans?”, säger Gunilla Karlsson som är Guns boendeassistent. Hon tittar på Gun och ler när hon berättar.

– Vi smög in, där satt Roffe på golvet och Gun, förlåt Gun, snarkade som en gris. Hon kunde verkligen sova, och har sovit varje natt sedan dess!

Gunilla Karlsson, boendeassistent. Foto: Patrik Widegren/SVT

”Känner mig lite lugnare”

Ett 60-tal robotdjur, hundar och katter, har flyttat in på boenden runt om på Gotland. De är framför allt riktade mot demenssjuka. Men även här på det särskilda boende pjäsen i Visby så gör dom skillnad. Till skillnad mot levande djur, som används inom äldreomsorgen på olika håll, så är de här betydligt enklare att sköta om.

– Många är ju skeptiska, de är ju elektroniska och det är ju inga småbarn vi har att göra med. Men djuren har sin personlighet och de har sin funktion, säger Gunilla Karlsson.

Gun Björkqvist håller med.

– Jag är väldigt förtjust i hundar. Det finns liksom inget annat djur för mig. Jag känner mig lite lugnare, det tycker jag, säger hon.

Robothunden Roffe. Foto: Patrik Widegren/SVT

Se och hör mer om Gun och robothunden Roffe i videon här ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet