9 av 10 plockar upp hundbajset

Uppdaterad
Publicerad

91 procent av hundägarna plockar upp när hunden har bajsat, visar en färsk undersökning som gjorts av Agria Djurförsäkring.

I åldersgruppen 30–45-åringar erkänner 15 procent att de inte plockar upp alls. Undersökningen visar också att smålänningar – 21 procent – oftast struntar i högen på marken. Hundägarna i södra Sverige ligger i topp – där låter endast fem procent bajset vara kvar på marken.

Att lämna hundbajset är på många håll ett brott mot miljöbalken där en fällande dom kan ge böter. Om och var det gäller är upp till varje kommun att besluta och därför skiljer sig reglerna åt. Men oftast handlar det om tätbebyggda områden, parker, friluftsområden och på badplatser.

– Tack vare att majoriteten av de svenska hundarna är vaccinerade minskar smittorisken av framför allt parvo och andra smittsamma sjukdomar i hundrastgården. De vanligaste smittsamma infektionssjukdomarna hos hund som sprids via avföring smittar heller inte människor, säger Patrik Olsson hos Agria Djurförsäkring i ett pressmeddelande.

Agrias undersökning gjordes via en webbpanel med 300 hundägare.

Hundbajs

  • Det finns cirka 881.000 hundar i Sverige.
  • En hund bajsar minst två gånger per dag, det blir 1.762.000 bajskorvar om dagen eller hela 643 miljoner bajshögar årligen.

Källa: Agria Djurförsäkring

Plocka upp hundbajset så här:

  • Använda nedbrytbara bajspåsar
  • Om hunden bajsar mer än en gång per promenad är det enkelt att använda samma påse två gånger
  • Släng alltid påsen i en papperskorg (ofta ligger de på marken)
  • Om du av någon anledning glömt påsen hemma, ta en pinne och peta in bajset under en buske eller ned i ett dike där risken är minimal att någon sätter sin fot
  • Kika på din kommuns hemsida för att se lokala regleringar

Källa: Agria Djurförsäkringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.