Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Wilma Möller Thelin och Izabelle Hall kör båda A-traktor. Hör dem berätta mer i klippet. Foto: SVT

A-traktor allt mer populärt bland tjejer

Uppdaterad
Publicerad

SVT Öst har tidigare rapporterat att A-traktorer, kallat EPA-traktor i folkmun, blir allt vanligare. En grupp som fått upp intresset på senare år är tjejer.

2020 ändrades lagen vilket gjorde det enklare att göra om vanliga bilar till A-traktorer. Det kan ha spelat en roll i den senaste tidens ökande intresse bland tjejer.

– Det är inte samma normer längre att bilar bara är en killgrej. Utan nu gillar ju även tjejer bilar, säger Izabelle Hall som själv kör A-traktor.

– Jag hade ett bilintresse som jag ville fortsätta med, säger Wilma Möller Thelin om varför hon valde bort moped.

Har delvis ersatt mopedbilarna

Det ökade intresset är något som har märkts av bland de som gör om fordonen till A-traktorer.

– Jag har byggt några stycken och jag märker att det är väldigt många tjejer. Förut körde de mopedbilar, men de har nu övergått till A-traktorer, säger bilbyggaren Jossi Horvath.

Bilbyggaren Jossi Horvath håller med om att fler tjejer har fått upp ögonen på senare tid. Foto: SVT

Han tror att många föräldrar har insett att A-traktorer är mycket säkrare vid en eventuell krasch än mopedbilar och att det har spelat in i valen de gör till sina barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.