Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se generalsekreterare Mia Edwall Insulander om överfallet och om skyddet för advokater här i klippet. Foto: SVT

Advokatsamfundet om överfallet i Norrköping: ”Mycket allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

En kvinnlig advokat utsattes för en grov misshandel i trappuppgången till sin bostad i Norrköping i fredags natt. Enligt uppgifter till SVT Nyheter Öst har överfallet koppling till hennes yrke. Nu går Advokatsamfundet ut med hur allvarligt de ser på överfallet.

Misshandeln skedde runt midnatt den 12 april. Den kvinnliga advokaten i 50-årsåldern var i sin trappuppgång på väg hem när hon blev överfallen. Tumult utbröt och det var skriken som fick en granne att reagera och komma till undsättning. Kvinnan skadades allvarligt, men inte livshotande, och fördes till sjukhus.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Öst finns det en koppling mellan kvinnans yrke och attacken. När SVT Nyheter Öst når Sveriges advokatsamfunds generalsekreterare Mia Edwall Insulander reagerar hon kraftigt på det som inträffade.

– Det är oacceptabelt om advokater inte är tillräckligt fredade i sitt arbete. Från vårt håll ser vi en viss bristande förståelse inom rättsväsendet för att advokater kan vara mycket utsatta i sina ärenden av sina klienter, säger Mia Edwall Insulander, generalsekreterare för Sveriges advokatsamfund.

Misstänkt sitter anhållen

En man i 65-årsåldern greps på lördagen misstänkt för att ha utfört den synnerligen grova misshandeln. Han sitter numera anhållen.

– Senast kl. 12 på tisdag måste jag besluta om den misstänkte mannen ska begäras häktad eller inte, säger senior åklagare Christina Hildebrand som är förundersökningsledare.

Advokatyrket är utsatt

Advokatsamfundet genomförde nyligen en enkät inom advokatkåren. Där framgår att 20,7 procent av de svenska advokaterna har utsatts för trakasserier, 16,2 procent för hot och 4,5 procent för fysiskt våld, på grund av sitt arbete. Majoriteten av advokaterna upplever också att hotbilden mot dem ökar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.