AF tar bort etableringslotsarna

Uppdaterad
Publicerad

Hot, människosmuggling, och utpressning. Problemen med etableringslotsarna har blivit så stora att Arbetsförmedlingen avslutar tjänsten på eget initiativ.

– Vi ser så många och djupa problem i systemet att vi inte kan garantera kvalitet och säkerhet, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.

Den redan hårt kritiserade tjänsten med etableringslotsar, som Arbetsförmedlingen köper in från privata lotsföretag och som ska underlätta etableringen för nyanlända på arbetsmarknaden, infördes av Alliansregeringen 2010.

Problemen med oseriösa lotsföretag har nu vuxit till att omfatta organiserad brottslighet och både arbetssökande och Arbetsförmedlingens egen personal har utsatts för hot från lotsföretag. Myndigheten anser sig varken kunna utreda alla klagomål som kommer in eller stävja oegentligheterna och säger därför upp tjänsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer