Aggressiv myggart upptäckt på Gotland

Publicerad

Samma art av aggressiva myggor som bekämpas i nedre Dalälven har nu upptäckts på Gotland. Arten heter vårsvämmygga och länsstyrelsen har tillkallat hjälp från Statens veterinärmedicinska anstalt.

– De är aggressiva och aktiva även dagtid, säger Anna-Lena Fritz som är chef för länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Hon berättar mer om myggarten och vad som händer nu i klippet ovan.

På latin heter den aedes sticticus och det är första gången som den konstaterats på Gotland. Myggfällor ska nu placeras ut kring Fardumeträsk, Bästeträsk och Hau träsk.

Ta reda på beståndets storlek

Anders Lindström som är myggexpert vid Statens veterinärmedicinska anstalt säger i ett pressmeddelande att det är först när de vet hur stort beståndet är som som det kan tas ställning till eventuella åtgärder.

Den här myggarten lägger ägg i områden som regelbundet översvämmas. Under en regnig sommar kan flera generationer myggor kläckas och äggen kan överleva flera år. Vårsvämmyggan skyr inte solen och är aktiva också under dagarna.

De som upplever omfattande problem med stora mängder mygg kan höra av sig till Länsstyrelsen på Gotland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet