Åklagare Susanne Wihlborg hoppas nu hitta en lösning på det gamla mordfallet på Wisby Hotell. Hör i klippet vad hon tror om chanserna. Foto: SVT/Patrik Widegren

Åklagaren: ”Så här nära har vi aldrig varit”

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen gjordes framsteg i utredningen kring dubbelmordet i Linköping där så kallad familjesökning gett träffar i DNA-registret.Polis och åklagare sätter nu sitt hopp till att den nya möjligheten också kan leda framåt i det ouppklarade mordet på Wisby Hotell 1996.

Det var tidigt på morgonen den 12 december 1996 som nattportieren, en 46-åriga kvinna, hittades mördad på Wisby Hotell. Någon misstänkt har aldrig gripits trots att tusentals förhör hållits och att ärendet tagits upp av flera kalla fall-grupper hos polisen.

– Jag har ju varit förundersökningsledare för det här målet i snart 20 år. Det är ju ett uppmärksammats fall både här på Gotland men också nationellt, så det är klart att det skaver, säger Susanne Wihlborg, åklagare i Visby.

Säkrat nytt DNA-spår

Polisens nuvarande kalla fall-grupp har relativt nyligen säkrat ett nytt DNA-spår på brottsplatsen. Det har inte gett någon träff i DNA-registret. Men i likhet med det uppmärksammade dubbelmordet i Linköping så hoppas man med den nya så kallade familjesökningen att hitta eventuella släktingar till den som lämnat spåret.

– Om vi nu får ett underlag på ett antal personer som kan vara släktingar till den som avsatt DNA:t, då innebär det en utveckling och att vi kan gå till nästa steg, säger Mats Pettersson som arbetar med fallet på polisens kalla fall-enhet.

Den kvinnliga nattportieren på Wisby hotell hittades brutalt mördad natten till den 12 december 1996. Arkivbild. Foto: SVT

Ska ta hjälp av släktingar

Han berättar att man med hjälp av eventuella släktingar kommer att försöka identifiera den som lämnat spåret på brottsplatsen.

– Och ta reda på om det är en person som varit på brottsplatsen helt legalt eller är det någon som har med brottet att göra, säger Mats Pettersson

Arbetat med ärendet i 19 år

Susanne Wihlborg har haft ärendet på sitt bord sedan år 2000. Hon är nu förundersökningsledare för den kalla fall-grupp i Stockholm som jobbar med fallet. Små steg i taget kommer man framåt och hon tror att man kommer att kunna lösa fallet.

– Jag tror faktiskt det. Så här nära lösningen tror jag aldrig att vi har varit, det har aldrig känts så här bra. Jag tror att vi med den här senaste kalla fall-gruppen och utredningen kan komma dit att vi kan förklara vad som hände, säger Susanne Wihlborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.