– Det var en slump att han gick till området där angreppen skedde. Första angreppet var mot pojken, han var lämpligt offer som inte gjorde motstånd, säger kammaråklagare Britt-Louise Viklund.

Åklagaren om dubbelmordet: ”Han gick och letade efter lämpliga offer”

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Nyqvist, 37, som har erkänt dubbelmordet i Linköping för snart 16 år sedan åtalas för två fall av mord. Åklagaren berättade på onsdagen att Nyqvist ska ha vaknat den aktuella dagen och känt att han måste döda och sedan gick på gatan för att leta offer.

På onsdagsförmiddagen höll polis och kammaråklagaren Britt-Louise Viklund en presskonferens om dubbelmordet i Linköping som inträffade 2004.

Den misstänkte, i dag 37-årige Daniel Nyqvist, har förhörts tre gånger kring dubbelmordet och han har genomgående erkänt brotten och berättat om händelsen.

Daniel Nyqvist har erkänt morden. Foto: Polisens förundersökning

Slumpmässiga offer

– Allt tyder på att det handlar om två slumpmässiga offer och vi har inte fått fram någon koppling mellan honom och offren, säger Viklund.

– Men jag har hela tiden sagt att jag vill inte kalla detta ett motiv. Den tilltalade har lämnat en förklaring. Jag har haft möten med de anhöriga och de har fått informationen först, säger åklagaren.

”Var tvungen att döda två personer”

Åklagaren berättar sedan om den förklaring som Nyqvist har gett.

– Han har sagt att han mådde dåligt en tid före händelserna. Han fick en bild i sitt inre och tolkade det som att han var tvungen att döda två personer.

– Den här dagen vaknade han och kände i sitt inre att i dag är dagen det ska ske. Han väntade tills föräldrarna åkte till jobbet, då tog han bussen och tog med kniven som han köpt utomlands flera år tidigare, säger åklagaren.

”Letade efter lämpliga offer”

Nyqvist siktade in sig på offer som inte skulle göra motstånd enligt åklagaren.

– Han gick längs Drottninggatan och letade efter lämpliga offer. Det var en slump att han gick till området där angreppen skedde. Första angreppet var mot pojken, han var lämpligt offer som inte gjorde motstånd. När han tittade upp fanns Anna-Lena i närheten och han angrep henne. Båda offren mottog ett stort antal knivhugg, säger åklagaren.

Efter händelsen ska Daniel Nyqvist gått in på McDonalds och tvättat händerna och därefter ha tagit bussen hem.

– Han har berättat i förhör att han mådde bättre efter händelsen, säger Britt-Louise Viklund.

Utredningen ska enligt åklagaren vara på över 2 200 sidor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Linköping

Mer i ämnet