Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Erik Müssener, chef för akutkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping, berätta hur sjukhuset och de anställda påverkas av det dödliga våldet. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Akutklinikchefen: ”I större omfattning våldsrelaterade skjutningar”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har det inträffat flera skottlossningar i Östergötland. Det är till akutrummen på sjukhusen de skottskadade anländer.

– Det är en ny situation att stå inför det här. Det är i betydligt större omfattning våldsrelaterade skjutningar och det har väckt mycket tankar, säger Erik Müssener, chef för akutkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.

På grund av den senaste tidens dödsskjutningar har flera säkerhetsåtgärder införts och på akutkliniken i Linköping arbetar man ständigt med säkerhetsarbete. Bland annat har kameraövervakning utanför sjukhuset införts.

– Vi får en översyn hur det ser ut utanför vår akutmottagning i händelse av att det har varit pågående dödligt våld. Det finns också möjlighet att ”akutlåsa” hela sjukhuset. Vi kan ta beslut om att stänga sjukhusets samtliga entréer och i samband med det aktiveras en särskild sjukvårdsledning, säger Erik Müssener.

Vad tänker du om att man måste vidta de här åtgärderna?

– Det väcker väldigt mycket känslor om vad som pågår i samhället i stort och hur vi jobbar med utanförskap och inkludering i samhället. Att det här har pågått på andra ställen i världen och i Sverige är ingenting nytt. Men det kommer betydligt närmare när det dyker upp där man själv bor och verkar, säger Erik Müssener.

Han säger också att han som verksamhetschef funderar mycket över säkerheten för patienter.

– Utöver detta kretsar tankarna om hur vi kan förbättra omhändertagandet av den skadade patienten, säger Erik Müssener.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Mer i ämnet