Hör John Andåker, chef på polisens utredningssektion Östergötland, om det ökande våldet. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Polisen: ”Våldet är mer inriktat på att döda”

Uppdaterad
Publicerad

Utvecklingen med allt fler dödliga skjutningar i Östergötland oroar polisen, som ser en trend med ett allt brutalare riktat våld.

– När våldet är inriktat på att döda så är det ett annat sätt att använda våld och den här typen av våld i den här omfattningen har vi inte sett tidigare, säger John Andåker, chef för utredningsektionen i Östergötland.

Han säger vidare att skjutningarna sker i kriminella miljöer och att konflikterna snabbare än tidigare utmynnar i dödligt våld.

Skjutvapenvåldet i Linköping

”Ett samhällsproblem”

Flera av offren har varit unga människor.

– Det rör sig om unga män som ser det här som sin väg för att kunna nå framgång. Det är naturligtvis ett samhällsproblem, säger han.

Utredningssektionen står inför stora utmaningar då det vid den här typen av brott oftast handlar om stora nätverk, stora summor pengar och en tystnadskultur.

– Vi måste utveckla våra arbetsmetoder för att kunna utföra och lagföra ännu fler när det gäller den här typen av brottslighet. Det har sagts i många sammanhang att vi kanske också behöver en annan lagstiftning för att komma åt vissa typer av brottslighet, där väldigt många väljer att inte prata med polisen och då behöver vi mer tekniska hjälpmedel, säger John Andåker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Mer i ämnet