Alarmerande dåligt för Östergötlands hotade växter

Publicerad

Det går alarmerande dåligt för Östergötlands rödlistade blommor och växter. Det visar en ny rapport från länsstyrelsen som med hjälp av frivilliga krafter noggrant följt och räknat rödlistade arter i länet i nästan 25 år.

Rapporten visar en nedåtgående utvecklingstrend för 32 av 35 nationellt rödlistade och regionalt hänsynskrävande kärlväxtarter i Östergötland.

Det innebär dessutom att läget är dystert vad det gäller att nå våra nationella miljömål om levande skogar, sjöar och odlingslandskap, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Studien baseras på analyser av data som samlats in genom projektet Floraväktarna, på växtlokaler mellan åren 1995 och 2017. Årligen besöks mellan 100–300 lokaler där antalet plantor av olika rödlistade arter noggrant har räknats.

Kärlväxter omfattar örter, buskar och träd och utgör därmed oftast den största delen av all vegetation på land och i sötvatten, enligt Wikipedia.

Rödlistning

De svenska rödlistorna grupperar arterna i enlighet med internationella kriterier i ett system med sex kategorier för olika grad av sällsynthet och risk för utdöende. Följande sex kategorier används i rödlistorna:

  1. Nationellt utdöd  (RE, Regionally Extinct) En art är nationellt utdöd när det är ställt utom rimligt tvivel att den sista individen som är potentiellt kapabel till reproduktion inom landet (regionen), har dött eller försvunnit från landet (regionen)
  2. Akut hotad (CR, Critically Endangered)  En art tillhör kategorin akut hotad när den löper en extremt stor risk att dö ut i vilt tillstånd enligt något av kriterierna A till E för kategorin
  3. Starkt hotad (EN, Endangered) En art tillhör kategorin starkt hotad om den inte uppfyller något av kriterierna för akut hotad, men ändå löper mycket stor risk att dö ut i vilt tillstånd enligt något av kriterierna A till E för kategorin
  4. Sårbar (VU, Vulnerable)  En art tillhör kategorin sårbar om den löper stor risk att dö ut i vilt tillstånd enligt något av kriterierna A till E för kategorin
  5. Nära hotad (NT, Near Threatened)  En art tillhör kategorin missgynnad om den inte uppfyller något av kriterierna för vare sig akut hotad, starkt hotad eller sårbar, men är nära att uppfylla kriterierna för någon av dessa kategorier.
  6. Kunskapsbrist (DD, Data Deficient) Till denna kategori förs arter om vars utbredning och/eller populationsstatus man inte har tillräckliga kunskaper för att göra vare sig en direkt eller indirekt bedömning av utdöenderisken. Enligt tillämpningsreglerna bör det dock finnas misstankar om att arten kan vara hotad eller till och med försvunnen.

Källa: Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.