default_caption

”Åldergränserna för IVF är orättvisa”

Uppdaterad
Publicerad

Kjell Asplund, ordförande för Statens medicinsk-etiska råd (Smer), tycker att åldersgränserna för IVF-behandling ska tas bort.

– Vi tycker att det är dags att överge de här fixa åldersgränserna och i stället göra indivuella bedömningar, säger Kjell Asplund, ordförande i Smer.

Vi har tidigare berättat om Anne Lagrén som inte får göra fler försök med konstgjord befruktning. För att Östergötlands landsting, precis som Sörmland, har en åldersgräns på 38 år.

Barnlöshet

Många kvinnor hamnar i samma situation som Anne Lagrén. Läkarna bedömer att de har chanser att bli gravida med hjälp av IVF, konstgjord befruktning. De har rätt till ytterligare kostnadsfria försök. Men de hamnar på fel sida om åldersgränsen.

Dessutom har olika landsting olika åldersgränser, allt ifrån 37 år till 41 år. Sörmland och Östergötland hör till de snålaste landstingen med en åldersgräns på 38 år. På Gotland är åldersgränsen 40 år, precis som i Örebro, Stockholm, Uppsala och Värmland.

– Jag skulle förstå om läkarna sa att jag hade små chanser att bli gravid eller om det var samma åldersgräns i hela Sverige. Men man kan ju inte ha en regel här och en annan regel i ett annat län, säger Anne Lagrén.

Individuell medicinsk bedömning

I dag presenteras en rapport från Statens medicinsk-etiska råd som har gjorts på uppdrag av regeringen. Rådet ger Anne Lagrén rätt. Åldersgränserna bör helt tas bort, anser rådet. Det är bättre att göra en individuell medicinsk bedömning. Kjell Asplund beskriver de åldersgränser som bland annat finns i Östergötland och Sörmland som orättvisa.

– Det är inte bra att det är olika åldersgränser. Det är emot grundläggande etiska principer, säger han.

Dessutom är de åldersgränser som i dag finns alldeles för låga, enligt rådet, om man ser till medicinska skäl.

Mindre chans efter 30

I rapporten skriver rådet att det visserligen är mindre chans att bli gravid efter 30 års ålder – statistiskt sett. Men detta gäller inte på individnivå. Det finns kvinnor som utan problem blir gravida vid 40 år medan andra har svårt redan vid 25 år, skriver rådet. Kvaliteten på kvinnans ägg har större betydelse än kvinnans ålder och i dag finns bra metoder för att undersöka varje kvinnas äggstockar.

Riskerna med en graviditet vid högre ålder är inte heller så stora att det motiverar en åldersgräns på 38 år, enligt rådet. Först hos kvinnor över 50 år talar man om högre risker.

Kommentarer kommer

Östnytt återkommer under dagen med kommentarer från politiker i Sörmland och Östergötland som får berätta hur den här rapporten kommer att påverka kvinnor som vill konstgjord befruktning efter 38 år.

Har du synpunkter eller erfarenheter av IVF-behandling. Hör gärna av dig till tina.enstrom@svt.se. Du får självklart vara anonym.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnlöshet

Mer i ämnet