Den gemensamma träningen på Sandbyhovsgatan 19 i Norrköping lindrar Britt-Maries smärta. Foto: SVT

Äldre får röra sig för lite

Uppdaterad
Publicerad

Den fysiska aktiviteten för äldre på särskilt boende är eftersatt och borde förekomma mer, det menar kommundoktoranden Annsofie Mahrs Träff i sin avhandling vid Linköpings universitet.

– Man tänker att de äldre ska vara aktiva i i vardagen som att promenera till matsalen, klä på sig och sköta sin hygien. Men det är inte nog, man behöver faktiskt möjligheten att vara mer fysiskt aktiv, säger Annsofie Mahrs Träff.

Olika uppfattningar om fysisk aktivitet

Både personal och boende har intervjuats i studien. Och en av slutsatserna är att det är viktigt att prata ihop sig, då de äldre och personalen ibland har olika definitioner av fysisk aktivitet.

– Personalen talade ofta om den vardagliga aktivteten och de äldre om promenader eller gympa. Inget är rätt eller fel men det viktigt att vara medveten om, säger Annsofie Mahrs Träff.

Fysioterapeutens roll behöver utvecklas

Avhandlingen visar också att fysioterapruten har en viktig roll, men har idag för lite resurser och behöver utvecklas. Och Annsofie hoppas att kommunerna kommer få användning av hennes forskning.

– Jag hoppas de ser att fysisk aktivitet är viktig, och att man skapar resurser för att det ska finnas överallt för de som flyttar in på särskilt boende, säger Annsofie Mahrs Träff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer