Foto: TT

Äldre kvinna lurad på cirka 50 000 kronor

Publicerad

Under lördagskvällen fick polisen i region öst in tre anmälningar från äldre kvinnor som hade blivit lurade på pengar. Två av fallen var i Norrköping.

Två kvinnor, båda i 80-årsåldern i Norrköping, blev under lördagen lurade att föra över pengar på Swish. De båda blev uppringda av en person som sade sig vara från Swish och som sa att de hade blivit av med pengar på sina konton.

I ena fallet så swishade en av kvinnorna cirka 50 000 kronor till bedragaren. I det andra fallet är det oklart exakt hur mycket hon förlorade, men det ska röra sig om flera tusen kronor.

– De enda vi kan säga är att man ska lägga på luren. Man ska aldrig ge ut sina uppgifter på telefon till banken eller Swish, de jobbar inte så, säger polisens presstalesperson Monica Bergström.

De båda kvinnorna har förhörts av polisen och händelsen utreds som bedrägeri. Polisen är också intresserade ifall någon har information som kan bidra till att brotten klaras upp.

Även i Sörmland blev en äldre kvinna lurad på sina pengar. Där rörde det sig cirka 100 000 kronor.

Polisens tips mot telefonbedrägeri

Visa
  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Källa: Polisen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet