Varje år får Konsumentverket in 10 000 anmälningar per år, flera av dem rör oseriösa försäljare. Foto: TT/ Berit Roald

Äldre skogsägare luras av säljare

Publicerad

Personer som äger skog eller jordbruksmark och är äldre blir oftast en måltavla för oseriösa försäljare. Det menar Konsumentverket som nu varnat drygt 79 000 personer via ett brev.

– Vi har märkt att en del företag riktar in sig på just äldre personer som har skog eller jordbruksmark. Vi ser att det är ett konstaterat problem, säger Magnus Karpe, jurist på Konsumentverket.

Vidare säger han att organisationen fått informationen från flera håll.

– Bland annat genom Allmänna reklamationsnämnden och även rapportering i media, säger Magnus Karpe.

Oseriösa försäljare

Varje år får Konsumentverket in 10 000 anmälningar per år, flera av dem rör oseriösa försäljare. Oftast handlar det om telefonförsäljare som vill sälja abonnemang men det handlar också om hemförsäljning, där varor som larm, flygfoto eller brandsläckare säljs.

– Säljarna kontaktar dem med syfte att sälja på dem något, för att sedan hänvisa till att de är företagare när de vill ångra sitt köp. Men ska varan eller tjänsten användas privat räknas man som konsument och lagens regler om ångerrätt gäller, säger Magnus Karpe.

Informerar om rättigheterna

Konsumentverket har nu skrivit brev till drygt 79 000 personer för att göra dem uppmärksamma på problematiken. Vilket idag inte görs i så stor utsträckning.

– Genom att informera om problemet och rättigheterna och att företagarna ska kunna säga nej tänker vi att vi stärker konsumenten, säger Magnus Karpe.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer