Person i röd reflexjacka står vid ett tågspår med hus och träd i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar projektledaren Erika Ahlman om hur Trafikverket jobbar för att få fason på Tjust- och Stångådalsbanorna. Foto: Carl Larsson/SVT

Drönare används för att råda bot på slitna tågsträckor

Publicerad

Anläggningarna på Stångådals- och Tjustbanorna är gamla och slitna och nu genomför Trafikverket drönarflygningar för att kontrollera sträckorna mellan Linköping och Rimforsa samt Västervik och Bjärka-Säby.

– Signalsystemet är uttjänt. Vi använder gamla radiofrekvenser och det är brist på reservdelar, säger Erika Ahlman, projektledare ERTMS (European Railway Traffic Management System) hos Trafikverket.

Problemfyllda sträckor

Drönarflygningarna ska dokumentera och fotografera järnvägsanläggningarna på sträckorna, som är drabbade av problem.

I fjol ställdes 360 tåg in på Tjustbanan mellan Västervik och Linköping och trafiken på Stångådalsbanan mellan Linköping och Kalmar har varit hotad. Det utslitna signalsystemet ska ersättas med ett nytt digitalt.

– Banorna är väldigt utsatta vid extremväder. Nu dokumenterar vi extra intressanta platser inför projekteringen. Signalsystemet kräver en del teknikbyggnader som ska placeras ut.

Sparar pengar och tid

Erika Ahlman berättar att använda drönare är ett effektivt sätt att samla in informationen.

– Det sparar både tid och pengar. Det blir mer och mer vanligt att vi använder drönare.

Tågtrafiken ska inte påverkas av flygningarna som håller på mellan 22 april och 9 maj. Platserna där de sker är markerade. Det nya signalsystemet ska tas i bruk i december 2027 på Stångådalsbanan och ett år senare på Tjustbanan.

I videon får du följa med till Bjärka-Säby och se hur kontrollerna går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.