Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in på äldreboendet och hör mer om hur de arbetar för att förhindra spridningen av covid-19 i klippet. Foto: Martin Klevelid/SVT

Äldreboendet i Linköping redo när smittspridningen ökar: ”En balansgång”

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av covid-19 ökar nu i Sverige och i Östergötland. I veckan kom därför beskedet att personal inom vård och omsorg i Östergötland återigen ska bära munskydd vid patientnära vård.

Samtidigt rekommenderas också allmänheten att stanna hemma vid symtom för covid-19.

– Generellt är många sjuka just nu. Den som känner sig risig, blir snuvig eller får feber, ska stanna hemma från jobbet några dagar tills man känner sig bättre, skriver Region Östergötland i ett pressmeddelande.

”Viktigt att inte glömma bort ensamheten”

Äldreboendet Kvarnbacken i Linköping har sedan tidigare vidtagit flera åtgärder för att förhindra att någon blir smittad av covid-19.

Men verksamhetschefen Simon Zeitelberg har en tydlig lärdom från pandemin, som han tycker är viktig att tänka på när man försöker stoppa smittspridningen.

– Det är viktigt att inte glömma bort ensamheten som finns hos äldre. Det är en stor riskfaktor vid isolering. Vi måste säkerställa att det blir en meningsfull dag för våra boende, berättar han.

Följ med in på äldreboendet och hör mer om hur de arbetar för att förhindra spridningen av covid-19 i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.