Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Alexandras mamma och syster berätta. Foto: SVT/Privat

Alexandra avled i bröstcancer – vårdades för bihåleinflammation

Uppdaterad
Publicerad

Alexandra dog i maj 2021 av bröstcancer. I december 2020 sökte hon sig till sin vårdcentral i Norrköping. Trots alarmerande symtom dröjde det flera månader innan hon skickades från primärvården. Nu menar Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, att vårdcentralens hantering varit bristfällig.

I slutet av oktober i år kom beskedet från Ivo. Myndigheteten skriver i beslutet, som SVT Nyheter Öst tagit del av, att de anser att vården och behandlingen på vårdcentralen brustit, då patientens diagnos fördröjdes.

Trots avvikande labprover och svullet ögonlock skickades hon inte till öron-näsa-hals-kliniken. Hon fick istället behandling för bihåleinflammation, enligt Ivo.

– Den primärvården som Alexandra fick utstå gör mig fortfarande frustrerad och sorgsen, säger Karoline Montero Araya, syster till Alexandra.

Vidtagit åtgärder

Vårdcentralen i fråga drivs av vårdföretaget Kry, där Kalle Conneryd Lundgren är läkare och operativ chef. Han menar att man vidtagit åtgärder vid vårdcentralen.

– En stor förändring nu är att vi inte längre har några hyrläkare på plats, därmed har vi mycket bättre kontinuitet för patienterna vilket bidrar till att det också minskar risken händelser som inte går som de ska, säger Kalle Conneryd Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.