Älgjakten smäller inte lika högt längre

Uppdaterad
Publicerad

På måndag laddar jägarna älgstudsarna i Östergötland. Men älgjakten är inte längre lika viktig som förr om åren.

Ändå är intresset för älgjakten fortfarande ganska stort, men enligt Leif Thomsen, kommunikationschef hos Jägareförbundet i Östergötland, har det minskat.

– Det är inte som för 20 år sedan. Färre älgar har gjort att intresset naggats i kanten. Det är inte lika många som tar ledigt en hel vecka för att jaga.

I Östergötland har i stället jakten på vildsvin och hjort vuxit.

Mindre och färre

I Norrland startade älgjakten redan 2 september. Från de södra Norrlandslänen rapporteras om både färre älgar och mindre kalvar.

Samtidigt med jakten pågår också älgobs – jägarna observerar hur älgstammen ser ut. I år uppmanas de att rapportera så fort de bara kan.

– Efter förra årets torra sommar är det extra viktigt. Många kalvar växte inte till sig normalt samt många dog och det gäller även för årets kalvar.

”Stammen var för stor”

I de norra delarna av Norrland ser läget normalt ut, men i södra Norrland bekräftas en situation med mindre och färre älgar.

– Hur det är Östergötland är svårt att säga redan nu. Efter cirka 14 dagars jakt bör vi ha fått in tillförlitliga rapporter.

Han menar dock att en minskad älgstam inte innebär något stort problem.

– Stammen var för stor för några år sedan. Jakten har fått ner den och det har varit ett krav från skogsägarna. Lokalt kan det fortfarande finnas för mycket älg.

Det här är älgobs

Älgobsen bygger på att jägarna rapporterar, per jaktlag, in antal observerade älgar och den tid som de har lagt ner på älgobsen. Älgobsen speglar förändringar i täthet, könskvot och kalvproduktion. Säkerheten i älgobs är beroende av antalet observationstimmar. För att ett område ska kunna ge tolkningsbara resultat behöver den sammanlagda observationstiden uppgå till minst 5.000 timmar.

Observationer per mantimme är ett mått som kan användas för att över tid studera utvecklingstrender på älgpopulationens täthet.

Kalv per vuxet hondjur anger förekomsten av kalv i förhållande till vuxna hondjur. I områden med låg dödlighet före jakten följer detta mått grovt den verkliga reproduktionen.

Källa: Svensk jakt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.