Utställning om dykare och vrakletare

”Alla dykare har sitt eget Titanic”

Uppdaterad
Publicerad

Två utställningar på temat havens skatter, har just blivit klara i Norrköping. Den ena handlar om den förlista lyxkryssaren Titanic och den andra om livet som dykare.

Jan Sangrud, en av Östergötland mest erfarna dykare och vrakletare studerar den nyöppnade utställningen på Arbetets Museum i Norrköping. En utställning om dykare som riktar sig både till barn och vuxna.

 Det är bara några dagar sedan uställningen om Titanic öppnade ett stenkast härifrån i den s k värmekyrkan, så man kan gott säga att de båda utställningarna nu går till botten med vad som finns på djupet.

-Det är en obeskrivlig känsla att dyka ner i vattnet där man räkna ut att vraket efter ett gammalt skepp ska finnas, och faktiskt hitta det, säger Jan Sangrud.

Själv har han hittat och kartlagt ett otal vrak utmed Östersjökusten. I hans egna ögon är nog fyndet av  lastångaren Gustaf Vasa nog det mest minnesvärda, tycker han. Hans eget Titanic.

-Men alla dykare har nog sitt eget Titanic, tror han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.