Allt fler tvingas jobba med ”delade turer”

Uppdaterad
Publicerad
Det har blivit vanligt med så kallade delade turer inom äldreomsorgen och i städbranschen. Men nu hörs allt fler protester mot systemet.

– Jag tycker inte det är bra. Det sliter jättemycket på kroppen. Det är tufft, jättetufft, säger Susanne Nyberg, undersköterska i Vingåker.

”Mer och mer”
Idag finns systemet med delade turer – det vill säga att man jobbar morgon och kväll med ett antal timmar ledigt däremellan – i alla kommuner och används framförallt på helger inom äldreomsorgen.
Men delade turer blir också allt vanligare på vardagar i t ex kommuner som Linköping som har en stor andel av omsorgen privatiserad.

– Mer och mer för varje år och ny upphandling, säger Maud Karlsson, huvudskyddsombud för Kommunal Öst.

Har man delade turer för att spara in på personal?

– Ja det är klart att man har. Det blir ju mer och mer delade turer ju lägre priserna blir, säger Maud Karlsson.

Från facklig sida ser man stora problem med den här typen av schemaläggning.

– I långa loppet kan man bli sjukskriven. Man blir trött och orkar inte ha ett socialt liv, säger Susanne Sjökvist, fackligt ombud för Kommunal Öst.

Städbolagen irriterade
Också inom städbranschen sprider sig systemet. Här är det kommunerna som kräver att ingen städning sker på dagtid. Städpersonalen anses inte få plats i dagens intensivt utnyttjade lokaler. Och städbolagen är irriterade på detta.

– Det finns en stor chans att man får fysiska skador, Elma Bejedec, arbetsledare hos L&T Östgötastäd.

Fackförbundet Kommunal börjar fundera på att ta till drastiska åtgärder, som att stoppa arbetet på någon enhet.

– Ja, vi har funderingar på det. Eventuellt kommer vi ta kontakt med Arbetsmiljöverket, säger huvudskyddsombudet Maud Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer