Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här såg det ut hemma hos en kvinna i Norrköping. Foto: Hyresnämndens utredning

Kvinna i Norrköping vräkt från sin överfulla lägenhet – anmälningar om vanvård ökar

Uppdaterad
Publicerad

För att ta sig in i lägenheten var man tvungen att klättra. Så många saker hade en kvinna i samlat i sin lägenhet. I Norrköping har antalet anmälningar om personer som vanvårdar sin lägenhet ökat.

När någon sköter sin lägenhet så illa att det blir en sanitär olägenhet skickar hyresvärden en så kallad underrättelse till socialtjänsten. Det är de anmälningarna som har ökat i Norrköping.

– Första halvåret 2022, januari till juni, var det åtta inkomna underrättelser om sanitär olägenhet. I år har vi 17 stycken för motsvarande period, berättar Teodora Özer Bagdo, som är enhetschef för bostadssamordningen på Socialkontoret i Norrköping.

Ett fall, som tidningen Hem och hyra berättat om, gällde en kvinna i Norrköping där grannar fick flytta på grund av stanken.

Bakgrunden oklar

Ser man bara på siffrorna för Norrköping ser det ju ut som mer än en dubblering. Vad ökningen beror på är dock inte klarlagt. Det kan vara att anmälningsbenägenheten har ökat eller så har samarbetet mellan hyresvärdar och kommun gjort att fler fall upptäcks.

På riksplanet går det inte att se någon tydlig ökning av vanvårdade bostäder enligt Roger Höög, som är förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Lukt i trappuppgången, som gör att grannar börjar klaga, är ofta det som gör att problemen upptäcks. Att det ändå kan gå så långt kan ha många orsaker. Psykiska problem eller en omvälvande livshändelse kan göra att det går över styr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.