Sara Johansson Mc Mahon, vårdchef på beroendeenheterna psykiatriska kliniken i Linköping Foto: privat

Experten: ”Fler söker vård för alkoholproblem”

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten har allt fler sökt hjälp för alkoholproblematik. Enligt Sara Johansson Mc Mahon, som är vårdchef på beroendeenheterna psykiatriska kliniken i Linköping, har det skett en 30 procentig ökning, när det gäller centrala Östergötland. 

Centrala länsdelens upptagningsområde är Linköping, Kinda, Ydre och Åtvidaberg.

Från april till december 2020 jämfört med samma period 2019 har det skett en stor ökning, när det gäller antalet patienter som söker hjälp för sina alkoholproblem.

– På totalen och då tittar jag på patienter som har alkoholrelaterade diagnoser registrerade, ser vi att det är en trettio procentig ökning, säger Sara Johansson Mc Mahon.

Samtidigt har det även skett en lika stor ökning under samma period under 2018 till 2019.

– Det är en generell ökning, fler söker vård för alkoholproblem. Kulturen kring alkohol och hur vi dricker har förändrats genom åren, säger Sra Johansson Mc Mahon.

Coronapandemin bidragande orsak

Samtidigt tror vårdchefen att coronapandemin kan ha en bidragande orsak till den stora ökningen av patienter med alkoholproblem, den senaste tiden.

– Vi lever i en stressande tid just nu, med mycket som är ovisst och osäkert. Ensamheten ökar, osäkerhet kring anställningar eller hur framtiden ska bli för sin egen del, eller för andra i sin närhet. Har man en beroendeproblematik så är den här typen av stressorer bidragande till att man återfaller eller använder alkohol mer för att hantera sin oro eller ångest , säger hon.

Då behovet av vård för alkoholproblematik ökar ser Sara Johansson Mc Mahon att de inte alltid räcker till.

– Vi har inte fått utökade resurser som står i relation till den ökning som vi har. När det gäller beroendeproblematik måste vården vara tillgänglig när den som söker hjälp är motiverad och vill ha hjälp. Det går liksom inte att vänta eller sätta på kö, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.