Foto: SVT

Kameraövervakning vid flera av polisens lokaler i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad
Just nu har polisen tillfällig kamerabevakning vid tre av Östergötlands poliskontor. Bland dessa kontoret i Ektorp i Norrköping där polisen nu beslutat förlänga bevakningen efter skadegörelse.

Polisen har beslutat att fortsätta bevaka sina lokaler i stadsdelen Ektorp i Norrköping med kameror. Kamerorna sattes upp i maj efter en tids skadegörelse och när det tillfälliga tillståndet på 90 dagar gick ut togs beslutet att förlänga bevakningen lika länge till.

–Det är fortsatt skadegörelse, krossade rutor och stenkastning, säger Christell Ekberg, biträdande lokalpolisområdeschef vid LPO Norrköping.

Båda stora polishusen bevakade

Även Garnisonsområdet i anslutning till polishuset i Linköping har just nu tillfällig kamerabevakning efter att ett bombliknande föremål hittats utanför lokalerna den 12 juni. Och också polishuset inne i Norrköping har tillfällig allmän kamerabevakning sedan mitten av juli. Som orsak anges de senaste händelserna i polisregion Öst.

– Som samhället ser ut idag så tror jag att det kommer att bli vanligare att vi använder kamerabevakning, det är trenden generellt, säger Christell Ekberg.

Polisens kamerabevakning

Visa

Polisen har rätt att själva besluta om tillfällig allmän kamerabevakning i 90 dagar efter snabbt uppkomna händelser, ett mer långsiktigt tillstånd söks hos Datainspektionen. Det finns möjlighet att maskera delar av kamerans upptagningsområde vilket används för känsliga områden som inte omfattas av kamerabevakning. Materialet kan vid behov användas vid brottsutredningar. 

Under 2018 antog riksdagen en ny kameralag som ska underlätta kameraövervakning i brottsbekämpande och trygghetsskapande syfte.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer