Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ett större område i Garnisonen är avspärrat efter att ett misstänkt föremål har hittats utanför polishuset i Linköping. Visa alla (12)
Visa alla (12)

Garnisonen i Linköping spärrades av

Uppdaterad
Publicerad

Ett större område i Garnisonen i Linköping spärrades av vid 05.40 på onsdagsmorgonen. Detta efter att ett kartongliknande föremål som misstänktes vara farligt påträffats nära polishusets reception. Polisens nationella bombskydd har skjutit mot föremålet och det blev ingen detonation. Avspärrningarna är nu hävda.

– Vid 05.40-tiden i morse fick vi veta att det fanns ett föremål utanför polishusets reception. När vi tittade på föremålet kunde vi inte med säkerhet säga att det var ofarligt. Därför har vi vidtagit en del säkerhetsåtgärder, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisregion Öst till SVT.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Thomas Agnevik, presstalesperson vid Polisregion Öst, berättar om vilka åtgärder polisen vidtagit

Bombskyddet sköt på föremålet

Föremålet beskrevs som ett kartongliknande paket och enligt polisens bedömning gick det då inte att utesluta att föremålet kunde vara beskaffat så att det kunde skada omgivningen. Polisens nationella bombskydd skickades för att göra en bedömning av det aktuella föremålet och kom på plats på Garnisonen cirka 09.15.

Strax efter klockan 10.30 meddelade polisen att nationella bombskyddet skjutit mot föremålet. Det ska inte ha blivit någon detonation.

Strax innan klockan elva kunde polisen konstatera att föremålet inte innehöll något sprängmedel. Föremålet visade sig vara ofarligt och har tagits omhand.

Bombgruppen avslutade sitt arbete vid klockan 11.45 och lämnade då området. Alla avspärrningar i området var vid 12.40 hävda.

En förundersökning är inledd och rubriceras som grovt olaga hot.

– Vi har inte mottagit något hot, säger polisens presstalesperson Åsa Willsund.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisens nationella bombskydd skickades för att göra en bedömning av föremålet. Foto: Anna-Karin Thorstensson/SVT

Domstolsförhandlingar inställda

I området ligger mängder av arbetsplatser och fullt med folk utanför avspärrningarna väntade på att få komma fram. På Garnisonen ligger bland annat domstolar, Nationellt forensiskt centrum, skolor och flera kommunala kontor.

Alla domstolsförhandlingar i tingsrätten, förvaltningsrätten och hyresnämnden i Linköping har ställts in. Bara polisen kunde ha sin nödvändiga verksamhet igång i området.

Busshållplatserna stängdes av på Brigadgatan, Infanterivägen och Regementsgatan och dessa gator stängdes också av för övrig trafik.

I södra delen av stadsdelen Garnisonen finns det bostäder.

– Men vi har inte behövt utrymma bostäderna, säger Åsa Willsund.

Foto: svt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet