Allvarlig bakteriell infektion misstogs för virus

Publicerad

En vårdcentral i Mjölby felbedömde en allvarlig bakteriell infektion som ett vanligt virus. Nu lex Maria-anmäler vårdcentralen händelsen.

Det var i april som en person bokade en akuttid på en vårdcentral i Mjölby på grund av hosta, feber och halsont. Sjukvården bedömde att personen hade ett virus och att hen inte skulle behöva sjukskrivning eftersom sjukdomstillståndet inte var allvarligt.

Hittades medvetslös

Sex dagar senare kontaktade personen återigen vårdcentralen men med anledning av tidigare bedömning ombads personen att avvakta ytterligare.

Två veckor senare hittades personen medvetslös i sin husbil och fördes med ambulans till Skövde sjukhus där man kunde konstatera att personen hade hjärnhinneinflammation, infektion i hjärtklaffarna och blodförgiftning. Personen vårdades på sjukhus under nästan en månads tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer